Sport 11.02.2017.

Šuai điao borilačka vještina stara tri hiljade godina u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Šuai điao, borilačka vještina stara tri hiljade godina, predstavljena je na trodnevnom seminaru koji je održan prije nekoliko dana u Banjaluci, a grad na Vrbasu je posjetio Antonio Lanđiano iz Italije, predsjednik Evropske federacije za šuai điao i najbolji majstor ovog stila.

“Došli smo ovdje da naučimo jedan stari tradicionalni stil iz Kine – šuai điao, to je jedan od najstarijih stilova u Kini i ima tri hiljade godina istorije. Karakteristike ovog sporta su borba tijelo uz tijelo, a mogu ga trenirati i momci i djevojke”, pojašnjava Lanđiano.

Dodaje da u ovom sportu ne postoje udarci rukom ili nogom i veoma je interesantan za ljude koji žele da znaju nešto o samoodbrani.

“Ovo je prvi put da dolazim u ovaj lijepi grad, hrana je dobra, a djevojke su lijepe. Banjaluka je jedini grad koji sam zasad posjetio u regionu”, kaže on.

Učenici ovdje imaju dobru baznu osnovu za pokrete, praktično počinju od nule jer je ovo novi stil za njih.

U narednom periodu će, kako kaže, posjetiti Poljsku, a do kraja mjeseca ide u Ukrajinu, zatim u Španiju i onda u Rusiju.

“Stalno kružim Evropom i učim ljude ovaj borilački stil, a učenici ovdje imaju dobru baznu osnovu za pokrete, praktično počinju od nule jer je ovo novi stil za njih. BiH je posljednja ušla u Evropsku federaciju šuai điaoa, i moraju raditi korak po korak da bi bili u koraku sa drugim evropskim zemljama. Kad sam vidio kako ljudi treniraju, mislim da neće biti nikakvih problema”, naglašava Lanđiano.

Kaže da će sigurno ponovo dolaziti u Banjaluku, te se nada da će uz zajednički trud Dragana Đumića i njega uspjeti da organizuju nešto slično do kraja godine.

“Za ovu mnogo staru borilačku vještinu saznalo se tek od 2008. godine, do tada su Kinezi taj stil čuvali samo za narode Kine. Šuai điao je kontrolisan direktno od državnika Kine, i ne postoji neka privatna organizacija, a svi seminari i turniri su organizovani od strane države”, pojašnjava Lanđiano.

Prema njegovim riječima, u ovoj tradicionalnoj vještini postoje pojasevi koji imaju samo četiri nivoa, nakon što se dođe do četvrtog nivoa, dobija se pojas s kojim možete biti trener.

“Prije nego što sam se počeo ovim baviti, već sam se bavio drugim stilovima, a imao sam sreću da upoznam ovaj stil i otvorila su mi se vrata da dalje napredujem”, istakao je on.

Emanuel Mustiljo, devetnaestogodišnji učenik, došao je u pratnji majstora Lanđiana, a ujedno je i šampion Italije u ovoj borilačkoj vještini. Kaže da trenira pet godina.

“Mnogo mi se sviđa ovaj sport, zadnji put sam bio na takmičenju u Italiji i u Kini, gdje sam osvojio nekoliko medalja. Za ovaj sport sam se odlučio jer me je zainteresovao dok sam ga gledao i onda sam krenuo ozbiljno da ga treniram”, istakao je Mustiljo.

Dragan Đumić, majstor u Kungfu Wushu klubu “Lotos” u Banjaluci, navodi da je šuai điao stil koji je veoma dobar za razvoj čovjeka, posebno je koristan za mlađu populaciju, a koristan je i za samoodbranu.

“Veoma je poželjan za djecu, posjeduje sve ono što je potrebno da se odbranite, a opet postoji i segment takmičenja, koji je takođe značajan”, objašnjava Đumić.

Kako kaže, ova vještina je takva da ima mnoštvo principa kojima se suprotstavljate protivniku koji dolazi, a u ovom sportu nema povreda.

“Kimono za šuai điao je interesantan. Lanđiano uči ovu vještinu od porodice Čang, a na kimonu se nalazi leptir koji je zaštitni znak te porodice, pošto je jedan njihov predak dobio naziv leptir, jer kada je bacao protivnike, to je izgledalo kao kada leptir maše krilima”, ističe on.

Učenici koji su prisustvovali ovom seminaru su zadovljni, a na njihovim licima se vidjela impresioniranost ovom borilačkom vještinom.

(Nezavisne)