Biznis 22.07.2021.

SUD ODBIO PRIJEDLOGE IRB-a: U avgustu počinju isplate povjeriocima Banke Srpske

ČITANJE: 2 minute

Još jedan pokušaj Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske da spriječi isplatu 25 miliona KM povjeriocima Banke Srpske u stečaju je propao, a prve isplate povjerioci mogu da očekuju već početkom avgusta, saznaje portal Capital.

Nakon što je nedavno odbio prigovor IRB kojim je tražila stavljanje van snage odluke o diobi, Okružni privredni sud u Banjaluci je prošle sedmice donio rješenje kojim je odbio i prijedlog ove banke za određivanje mjere obezbjeđenja.

Tim prijedlogom IRB je tražila da sud zabrani Banci Srpske da postupa po pravosnažnoj i izvršnoj presudi i da odloži diobu novca povjeriocima sve dok Vrhovni sud RS ne odluči o njihovoj reviziji. Međutim, sud je to odbio.

„Okružni privredni sud je odlučujući o prijedlogu za određivanje sudske mjere obezbjeđenja sa privremenom mjerom obezbjeđenja 14. jula donio rješenje kojim se odbija prijedlog predlagača“, rekli su u sudu za Capital.

Razlog zbog kojeg je IRB na sve načine pokušavala da spriječi diobu je taj što je preko Banke Srpske ranije plasirala 46 miliona KM kredita, a koje pokušava da preuzme sudskim putem, nakon što joj to stečajni upravnik nije dozvolio.

Međutim, tužbeni zahtjev IRB-a je odbijen i na prvostepenom i na drugostepenom sudu, što znači da je presuda pravosnažna i na osnovu toga je Odbor povjerilaca Banke Srpske donio odluku da se ide u prvu djelimičnu diobu.

Iz IRB-a su diobu pokušavali da spriječe uz obrazloženje da su uložili reviziju Vrhovnom sudu na pravosnažnu presudu i da bi bez mjere obezbjeđenja naplata njihovih potraživanja bila znatno otežana.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 miliona KM predviđeno je za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM povjeriocima Banke Srpske.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 milion KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Banka na računu ima 65 miliona KM, ali značajan dio tog iznosa i dalje mora da rezerviše zbog ostalih sporova u kojima učestvuje, a jedan od većih je spor sa litvanskom Ukio bankom, težak oko 40 miliona KM. U tom sporu nedavno je donesena prvostepena presuda u korist Banke Srpske.

(SB)

Oznake: Banka Srpske