Politika 02.10.2015.

Sud omogućio kretanje Nasera Orića na području FBiH

ČITANJE: 1 minuta
naser oric
Sud BiH ublažio je mjere zabrane Naseru Oriću i proširio mu kretanje na područje cijele Federacije BiH, potvrila je Srni Orićev advokat Lejla Čović.

Ovim je Sud prihvatio prijedlog Orićeve odbrane za oblažavanjem mjera zabrane iznesenim na ročištu 28. septembra, kojem se Tužilaštvo BiH nije usprotivilo.

Mjerama zabrane određenim prije dva mjeseca, Orićevo kretanje bilo je ograničeno samo na Sarajevski i Zeničko-dobojski kanton.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.

Orić i Muhić terete se da su tokom rata i oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske na području Srebrenice i Bratunca postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orić i Muhić terete se za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

(Agencije)