Vijesti 07.11.2018.

SUDIJA NA METI Šarčević sudiji Snježani Kudrić prijetio ubistvom, a Straživuk slao prijeteće poruke

ČITANJE: 3 minute

Siniša Straživuk, kojem se sudi zbog milionskih pljački, uhapšen je u ponedjeljak uveče jer je prijetio sudiji Okružnog suda u Banjaluci Snježani Kudrić, saznaje Srpskainfo. 

Kudrićeva je predsjednica Sudskog vijeća u predmetu „Trezor“, gdje je Straživuk prvooptuženi. Njemu i saradnicima se sudi za pljačke skoro dva miliona maraka, koje su ukrali na širem području Banjaluke.

Podsjetimo, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u ponedjeljak su u poslijepodnevnim časovima upali u stan koji koristi Straživuk u banjalučkom naselju Borik.

Poslije nekoliko časova pretresa Straživuk je sa lisicama na rukama izveden iz stana i odveden u službene prostorije.

Jedan od Straživukovih komšija ispričao je da je ispred zgrade zatekao policijsku maricu i veliki broj policajaca sa fantomkama.

– Kada sam ušao u zgradu primjetio sam da su policajci u Straživukovom stanu. Znam da se Siniši sudi zbog nekih pljački, ali kao komšija je dobar čovjek – ispričao je naš sagovornik.

Nakon ispitivanja u policijskoj stanici, Straživuk je juče oko 14 časova predat u nadležnost Republičkog tužilaštva, koje će donijeti odluku da li će mu biti predložen pritvor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske  rekli su, navodeći inicijale, da se Straživuk sumnjiči za krivično djelo “napad na sudiju i tužioca”.

– Službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su S.S. iz Banjaluke i obavili pretres stana po naredbi Okružnog suda Banjaluka. Hapšenje je izvedeno pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, a on je osumnjičen da je počinio krivično djelo napad na sudiju i javnog tužioca – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Ovo nije prvi put da kriminalci prijete sudijama i tužiocima u Republici Srpskoj. Takođe, nije prvi put ni da se prijeti upravo sudiji Snježani Kudrić, koja slovi za jednog od najboljih sudija u Srpskoj, a koja upravo vodi neke od najtežih slučajeva za organizovani kriminal u RS.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske Milenko Milekić rekao je za Srpskainfo da je ovo problem koji se mora ozbiljno shvatiti i  prema čemu pravosudna zajednica mora zauzeti malo ozbiljniji stav.

– U tom smislu pri Visokom savjetu ima posebna komisija koja ima zadatak da vodi računa o položaju i zaštiti sudija i obezbjeđenju objekata. Naš krajnji cilj je da se treba djelovati preventivno i spriječiti da se ovakve stvari više dešavaju – istakao je Milekić.

Da ovo nije prvi put da se prijeti sudiji Snježani Kudrić potvrda je i optužnica koju je Republičko tužilaštvo podiglo protiv Mirka Šarčevića. On je optužen da je, nakon što mu je izrečena presuda zbog trgovine narkoticima, u vozilu sudske policije prijetio da će ubiti Kudrićevu.

Prema navodima optužnice, Šarčević je 16. jula ove godine u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na kaznu od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droga. Nakon presude, Šarčević je sproveden u vozilo Sudske policije, a tokom prevoza u banjalučki zatvor zaprijetio je da će ubiti sudiju Kudrić.

Šarčević je prijetnje izrekao pred četvoricom sudskih policajaca.

Optužnica u predmetu “Trezor”.

Protiv Siniše Straživuka pred Okružnim sudom u Banjaluci u toku je sudski postupak zbog učestvovanja u milionskim pljačkama.

Osim Straživuka, u ovom predmetu sudi se Aljoši Galiću, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Đorđu Ćulumu i Željku Pavloviću. Optužnica ih tereti za organizovani kriminal i više razbojništava, u kojima su ukrali blizu dva miliona maraka. Najveći plijen su imali prilikom pljačke Komercijalne banke u centru Banjaluke, kada su odnijeli više od milion maraka.

(Srpskainfo)