Vijesti 04.03.2017.

Sukob rukovodstava Doma penzionera i Gradskog groblja u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Dom penzionera do sada je za odvoz umrlih angažovao javno preduzeće, a direktor groblja Nedeljko Milaković kaže da su sasvim slučajno otkrili da imaju konkurenciju i da pozivi za odvoz umrlih ne stižu mjesecima.

– Angažovala nas je jedna porodica da iz Doma penzionera preuzmemo pokojnika, opremimo i odvezemo u Hrvatsku, ali kada su naši radnici došli da ga preuzmu, rečeno nam je da su angažovali privatno preduzeće koje je obavilo taj posao i da će sa nama prekinuti saradnju – rekao je Milaković.

On tvrdi da ima saznanje kako u podrumu Doma pripremaju pokojnike za prevoz, što bi, kaže on, značilo da su proširili djelatnost.

– Nisam se žalio inspekciji zbog kolegijalnog odnosa, nego sam razgovarao sa direktorom i na njemu je sada da odluči hoće li sa nama ponovo sarađivati. Čudno mi je što nas ne zovu da preuzimamo pokojnike, jer je upravo Đuro Crnomarković potpisao taj ugovor, dok je bio direktor groblja – priča Milaković i dodaje da usluga pripremanja pokojnika košta oko 100 KM i plaća je porodica.

Crnomarković nam je potvrdio da imaju ugovor sa privatnim preduzećem iz Banjaluke, jer je, kako tvrdi, zapravo Gradsko groblje prekinulo saradnju.

– Oni su prećutno prekinuli saradnju, a ovo preduzeće ima ovlašćenja da organizuje sahranu – pojašnjava on, a tvrdnje da preminule kupaju i presvlače u domu naziva klevetama.

Dom je, tvrde upućeni, bio obavezan da raspiše javni poziv za odvoz umrlih, međutim, u privatnom preduzeću, koje sada sarađuje sa Domom, kažu da su „jednostavno došli i ponudili bolje uslove“, te da sva preduzeća registrovana za pogrebnu djelatnost imaju pravo da sklope ugovor sa javnim ustanovama.

Sa druge strane, počelo je da se razmotava klupko u vezi sa pravima radnika, koje, kako oni tvrde, Crnomarković grubo krši. Po prijavi Sindikalne organizacije, ovu ustanovu juče je „češljala“ republička inspekcija. Radnici su se žalili da je rukovodstvo ustanove donijelo novi Pravilnik o radu, po kojem, tvrde, plata većine radnika se smanjuje od 50 do čak 250 maraka. Na osnovu nove odluke, plata im se obračunava po Zakonu o zaposlenim u javnim službama, čime im je cijena rada sa 135 KM smanjena na 100 KM. Radnici tvrde da oni kao ustanova nemaju javna ovlašćenja, već da pripadaju oblasti socijalne zaštite, zbog čega su se oštro pobunili protiv ovakve računice i drugačije sistematizacije radnih mjesta, pa čak nedavno najavili i krivičnu prijavu protiv Crnomarkovića.

Predsjednik sindikata Boško Plavšić potvrdio nam je juče da je inspekcija dokazala da su radnici u pravu, te da se nije mogao primijeniti poseban kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama.

– Dom penzionera nije registrovan kao javna ustanova i poslodavac nije mogao primjeniti odredbe Zakona o platama zaposlenih u javnim službama. Inspekcija je naložila da poslodavac otkloni nepravilnosti u pravilniku u roku 20 dana od dana kontrole – prenio je Plavšić šta piše u inspekcijskom zapisniku, čiji je jedan primjerak dostavljen sindikatu i u šta je „EuroBlic“ imao uvid. Plavšić kaže da će još odlučiti, da li će zahtijevati Crnomarkovićevu ostavku.

U Inspektoratu su kratko potvrdili da je obavljena kontrola.

Optužbe za nepotizam

Na račun Đure Crnomarkovića, pojavile su se i nezvanične optužbe za nepotizam, da je u Dom penzionera zapošljavao radnike po rodbinskim, kumovskim i prijateljskim vezama, što on odlučno negira.

– Neka provjere, možete krvna zrnca brojati. Stojim odgovorno pred tim da nikoga nisam primio ko je sa mnom u srodstvu. To je priča destruktivaca, jer dok Đure nije bilo Dom je bio u teškim minusima, a danas Dom pozitivno posluje prvi put otkako je osnovan – poručuje Crnomarković.

(EuroBlic)