Biznis 12.06.2024.

Šulić: Memorandum – mehanizam dodatnog povezivanja tržišta Srpske i Srbije

ČITANJE: 2 minute

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da Memorandumom o zaštiti trgovinskih prava koji je potpisan tokom Svesrpskog sabora predstavlja mehanizam dodatnog povezivanja tržišta Srpske i Srbije.

– Želimo da maksimalno iskoristimo specijalne paralelne veze koje su izgrađene pogotovo posljednjih godina otkad je Aleksandar Vučić na vlasti u Srbiji. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvijek je imao inicijativu prema liderima u Srbiji da specijalne paralelne veze budu što bolje – rekao je Šulić.

On je istakao da je Memorandum o zaštiti zajedničkih trgovinskih interesa dodatan iskorak koji Srpska ima u sklopu specijalnih paralelnih veza.

– Zahvalan sam ministru Tomislavu Momiroviću, ali i čitavoj Vladi Srbije, i predsjedniku Vučiću na organizaciji jednog tako važnog događaja koji znači dodatno povezivanje Republike Srpske i Srbije – rekao je Šulić.

On je naveo da Republika Srpska želi da bude dio “Otvorenog Balkana” i dio otvorenog tržišta zemalja zapadnog Balkana.

– Ali ono što imamo kao veliku poteškoću je nerazumijevanje političkog Sarajeva i onda moramo da tražimo druge mehanizme, a jedan je i ovaj memorandum da dodatno povežemo tržišta Republike Srpske i Srbije – rekao je Šulić.

On je dodao da je Deklaracija koja je usvojena tokom Svesrpskog sabora dodatno produbila i učvrstila odnose između Srpske i Srbije i da je Srpska dobila, pored Dana Republike, još jedan praznik – Sretenje, 15. februar.

– Onda moramo očekivati da će naši politički protivnici, zato što nemaju jasan stav i što im se politika zasniva na lažima o Miloradu Dodiku, pokušati da minimiziraju i lažima sruše Deklaraciju u javnosti Republike Srpske – istakao je Šulić.

On je naveo da Republika Srpska ostaje posvećena 9. januaru i da će ponosno proslavljati svoj dan nastanka.

– Taj dan se sve ponosnije i sve jače i jače slavi zahvaljujući Miloradu Dodiku i politici koju on predstavlja – rekao je Šulić.

On je istakao da je dodatni podstrek za jačanje veza činjenica da će Srpska, osim 9. januara, slaviti zajedno sa Srbijom i Sretenje kao Dan državnosti.

– Na taj način ćemo pokazati koliko je Srbija prisutna u Republici Srpskoj i koliko je Srpska prisutna u samoj matici Srbiji. Našoj opoziciji ostaje, naravno, opet samo da laže, ali ih upozoravam da koliko god puta oni ponovili tu laž, mi ćemo 10 ili 100 puta više ponoviti istinu da građani Republike znaju koji je naš jasan cilj, i politički i svaki drugi – rekao je Šulić.

On je istakao da Republika Srpska nikada neće odustati od proslave 9. januara.

(Srna)

Oznake: Denis Šulić