Magazin 01.12.2015.

“Superbrke” u borbi protiv muških bolesti

ČITANJE: 1 minuta
superbrke
Neformalna grupa građana “Superbrke” obilježile su u Banjaluci, treći put, Brkati novembar-Movember.

Iako nosi šaljivo ime, ovaj projekat za cilj ima da upozori na razne vrste raka koje napadaju muški pol, a posebno na opasnost od raka testisa i prostate.

Mnoge javne ličnosti iz Banjaluke, ali i sami građani podržali su ovaj projekat i u kafeu “Pause” 1. novembra obrijali brkove i bradu koje su imali do tada i počeli da puštaju nove.

Prema riječima jednog od “Superbrka” Zorana Šišića, poznatijeg kao DJ Kazo, svijest o muškim bolestima u našoj zemlji je slabo razvijena i jedna ovakva istovremeno i šaljiva i edukativna akcija samo može pomoći.

Juče je počeo i završni program Movembara izlaganjem fotografija svih muškaraca koji su se podržali akciju i mjesec dana puštali brkove.

Fotografije su na prodaju i sav prihod od prodaje ide u Brkin fond, gdje se cijeli mjesec skupljao novac za šestogodišnjeg Vuka Majkića iz Prijedora, koji boluje od Glutarne Acidurije tip 1, i jedini je oboljeli u Bosni i Hercegovini.

Šišić kaže da će od prikupljenog novca pomoći i Nemanji Mlađenoviću, kome je dijagnostikovan neoplasma maligni testis.

Pokret “Movembar” nastao je 2007. godine na Novom Zelandu kako bi se prikupio novac za fondaciju za liječenje bolesti koje napadaju mušku populaciju, posebno karcinom prostate.

Ova sjajna ideja se brzo proširila i danas se obilježava u cijelom svijetu.

(Klix.ba)