Magazin 18.09.2015.

Superkompjuter može da ustanovi vrijeme smrti?

ČITANJE: 2 minute
smrt
Bostonski naučnici osmislili su superkompjuter za koji tvrde da sa 96 odsto sigurnosti može da ustanovi kada će neka osoba da umre.

Centar “Bet Izrael” iz Bostona, za koji tvrde da bolje otkriva bolest nego doktori, povezao je podatke svojih pacijenata sa bolničkim sistemom.

Superkompjuter “napunjen” je informacijama o 250.000 ljudi i u mogućnosti je da izlista podatke pacijenata, pa da pomogne u donošenju brze dijagnoze.

Brza dijagnoza omogućava i brzu reakciju, a možda i spašava život, ističu ljekari.

Superkompjuter zna sve o osobama čije je podatke arhivirao – prethodne posjete ljekaru, kao i šta se trenutno događa.

Dr. Stiv Horng tvrdi da kompjuter neće zamijeniti ljekare, ali vještačka inteligencija pomaže napore ljekara da se dobro brinu o pacijentu.

– Sa 96 odsto sigurnosti možemo predvidjeti kada će pacijent da umre – tvrdi dr Horng i navodi

– Ako kompjuter kaže da ćete umrijeti za 30 dana – to će se, vjerovatno, i dogoditi –

Osim superkompjutera koji predviđa smrt pacijenata, ljekari u Bostonu počeli su da upotrebljavaju Gugl naočale za svakodnevnu medicinsku njegu.

Na taj način, oni sakupljaju podatke o pacijentu svake tri minute, mjereći sve – od nivoa kiseonika do krvnog pritiska.

Doktori mogu da brzo saznaju sve o pacijentu koristeći ove naočale. Postavljeni su i kodovi uz imena pacijenata, pa mogu istog trena da pristupe podacima o pacijentima.

Ljekari vjeruju da će Gugl naočare pomoći u spašavanju života – prenose medicinski časopisi.

Dr. Horng navodi da su ove naočale spasile život pacijentu koji je imao krvarenje u mozgu i kome je hitno bio potreban lijek, a bio je alergičan na određenu vrstu lijekova.

Koristeći Gugl naočale, ljekar je u istoriji bolesti pronašao sve podatke rekordno brzo i time dobio vitalne sekunde koje su spasile život pacijenta.

(B92)