Magazin 11.01.2023.

Supermarket otvorio sporu kasu, namijenjena onima koji ne žure i žele da razgovaraju

ČITANJE: 1 minuta

Užurbanost i nervoza se često osjete dok se čeka u redu na kasama supermarketa. Svako otezanje ili sporost dočekuje se mrkim pogledima i ljutitim mrmljanjem.

Holandski supermarket Jumbo odlučio je stavi tačku na takve situacije i otvorio takoznave chat kase. Namijenjene su kupcima kojima se ne žuri, ljudima željnim razgovora kako s drugim kupcima tako i s kasirima.

Prva Kletskassas ili chat kasa otvorena je 2019. u gradiću Vlijmenu. Prošle godine otvoreno ih je još 200. Glavni motiv za otvaranje “sporih kasa” je borba protiv usamljenosti, posebno među starijom populacijom, piše Tportal.hr.

“Mnogi ljudi, posebno stariji, ponekad se osjećaju usamljeno. Kao porodična kompanija i lanac supermarketa, mi smo u srcu društva. Naše prodavnice su važno mesto susreta za mnoge ljude i želimo da imamo ulogu u prepoznavanju i smanjenju usamljenosti. Ponosni smo što mnoge naše kasirke vole da sede iza Kletskassa. Podržavaju inicijativu i žele da pomognu ljudima da uspostave pravi kontakt s njima. To je malo gesta, ali vrlo vredno, posebno u svetu koji se digitalizuje i postaje sve brži”, rekla je glavna direktorka komercijale Jumba Kolet Klosterman van Erd.

Problemi oko usamljenosti pogoršali su se u Holadiji tokom pandemije virusa korona. Holandska organizacija za mentalno zdravlje Luisterlijn izvijestila je kako je imala rekordan broj poziva na telefonu za pomoć.

Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu izračunali su da teška usamljenost i s njom povezana depresija društvo košta čak dvije milijarde evra. Prema podacima univerziteta, jedan od deset Holanđana se osjeća vrlo usamljeno, a čak četiri od deset doživljava određeni stepen usamljenosti.