Sport 04.02.2017.

Supervizija kung fu kluba Lotos iz Banjaluke korak ka članstvu

ČITANJE: 2 minute

Kung fu klub Lotos iz Banjaluke ušao je pod superviziju Evropske šuaiđijao federacije i u narednim godinama postaće punopravni član. Veliko ohrabrenje ljudi iz Lotosa dobili su ovom podrškom i znaju da su na dobrom putu, jer svi klubovi koji su ušli pod superviziju kasnije su postali članovi.

Predsjednik kluba Dragan Đumić izrazio je zadovoljstvo ovim korakom, a naročito su ga obradovale riječi predsjednika Evropske federacije šuaiđijao stila Antonija Langijana, koji je kazao da Banjaluka ima veliki potencijal.

– Ušli smo pod njihovu zaštitu, znamo da smo na pravom putu, jer ćemo imati maksimalnu pomoć u vezi sa logistikom, organizacijom takmičenja, seminarima i sličnim stvarima. Sada smo pod patronatom Evropske federacije, dobili smo jasne smjernice u kojem pravcu treba da se razvijamo, ali i konkretne savjete u radu kako bismo stalno napredovali. Veliko je zadovoljstvo što smo prvi napravili ovaj veliki korak i sada nastavljamo borbu. Kao i svi na ovim prostorima nismo lišeni finansijskih poteškoća koje ponekad sputavaju, ali smo dobili vjetar u leđa za još kvalitetniji rad – rekao je Đumić.

Evropska federacija jedina je koju priznaje kineska vlada i uprkos tome što postoji više verzija kao što je slučaj u boksu i još nekim sportovima, Kinezi podržavaju samo ovu na čijem je čelu Langijano. Italijan je zadovoljan viđenim, nosi pozitivne utiske iz Banjaluke, a njegove riječi značiće u daljem radu domaćim borcima.

– Vidio sam potencijal i savjetovao sam im da moraju još više da rade. Kada je prisutan talenat, onda imate veću obavezu da se njime bavite i razvijate ga. Došao sam ovdje otvorenog srca sa svojim asistentom. Podijelili smo iskustva kako bismo prenijeli stečeno znanje u želji da pomognemo ljudima iz Banjaluke. Svidjelo mi se ono što sam vidio, a i prostor u kojem rade je lijep – kazao je Langijano.

U posljednje vrijeme i djeca su počela da prepoznaju ovaj stil koji je dosta složen sa raznim finesama i detaljima. Ono što zahtijeva Šuaiđijao je jaka muskulatura pa djeca koja se bave ovom vještinom nemaju problema sa posturom tijela ili krivom kičmom.

Raste popularnost

Šuaiđijao je vještina slična džudu, ali značajno starija koja je nastala u Kini. Pretpostavlja se da se rodila prije 4.000 godina, ali zbog zatvorenosti te azijske države, tek je kasnije postala poznata ostatku svijeta. Od džuda se razlikuje po tome što dozvoljava udarce, mogu se napasti noge protivnika i raditi poluge.

(Glas)