Vijesti 21.09.2015.

Sutra obilježavanje manifestacije “Dan bez automobila”

ČITANJE: 2 minute
dan bez auta
Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22.septembra, grad Banjaluka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar, čime će se priključiti gradovima širom svijeta koji organizujući ovaj događaj ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je „Biraj. Mijenjaj. Kombinuj“.

Sutra će u vremenu od 11 do 13 časova biti obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do hotela „Palas“.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Od brojnih aktivnosti povodom ove manifestacije, koju zajednički organizuju grad Banjaluka, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS izdvajamo besplatan prevoz za putnike, koji u navedenom periodu (od 11 do 13 časova) uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“.

Na taj način daće se prednost ovom vidu saobraćaja i skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila. U tom periodu, biće izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“.

Učenici srednje Tehničke škole  izložiće svoje radove na temu “Održivi transport”. I ove godine, biće organizovano takmičenje biciklom na poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije kroz zabavu ali i promociju biciklističkog prevoza kao zdravog načina života i promocija „ekoloških“ prevoznih sredstava. Prisutnim na Trgu biće podijeljeni bedževi, narukvice i majice, i drugi promotivni materijal.

Manifestacija „22. septembar – Dan bez automobila“ je za grad Banjaluku postao određena vrsta praznika, te ovim putem misleći globalno, a radeći lokalno pokazujemo naše opredjeljenje i nesebično se zalažemo za unapređenje života u gradu, poboljšanje kvaliteta vazduha i čistiju i zdraviju životnu sredinu.

(Agencije)