Magazin 21.05.2024.

Sutra počinje “Banjalučko bijenale”, takmičari iz cijele Evrope

ČITANJE: 2 minute

Na osmo Međunarodno takmičenje pijanista “Banjalučki bijenale 2024”, koje počinje sutra, prijavljeno je 145 takmičara sa prostora cijele Evrope, potvrdio je Srni Damir Jovanić, direktor Umjetničke škole “Vlado Milošević” Banjaluka, koja je domaćin i organizator takmičenja.

Članovi žirija su iz Francuske, Rusije, Slovačke, Češke, Srbije, Hrvatske i BiH.

“Takmičari sa određenim rejtingom koji su već ostvarili zapažene rezultate, prijavili su se za `Banjalučko bijenale`, jer jako imponuje svim takmičarima da sviraju pred eminentnim i veoma cijenjenim profesorima iz svijeta klavirske muzike”, rekao je Jovanić.

Otvaranje takmičenja predviđeno je sutra u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u 20.00 časova, kada će nastupiti članovi žirija ovogodišnjeg takmičenja.

Jovanić je istakao da će nakon takmičarskog dijela programa u petak, 24. maja, uveče u koncertnoj dvorani Banskog dvora biti održan završni koncert na kojem će uručiti nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

“Osim takmičarskog dijela i koncerata imamo i master klase, tako da će profesor Elena Terasova iz Rusije držati master klas za pobjednika pete kategorije, profesor Žak Luvije iz Francuske će držati master klas za pobjednika sedme kategorije i profesor Libor Novaček će držati master klas za pobjednika šeste kategorije”, rekao je Jovanić.

On je istakao da je to prilika i učenicima i studentima da se predstave vrhunskim pedagozima koji rade na konzervatorijima Pariz i Moskva i da steknu neke nove kontakte i mogućnosti da svoje školovanje nekad u budućnosti usavrše i tamo.

“Svi kad se vratimo u djetinstvo, odrastali smo na motivima klasične muzike kroz razne crtane filmove. Nažalost, danas je takvih sadržaja sve manje i manje, tako da apelujem na roditelje da sa svojom dječicom dođu na koncert, odvoje jedno lijepo veče, prošetaju, poslušaju koncert i svi ćemo imati bolju djecu i zdraviju generaciju”, istakao je Jovanić.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

“Banjalučko bijenale 2024.” biće održano u Banjaluci od sutra do petka, 24. maja.