Biznis 18.09.2020.

SUZANA GAŠIĆ: Pronaći načine da se prevaziđe kriza u turizmu zbog pandemije

ČITANJE: 1 minuta

Sa Međunarodne konferencije turizma “Banjaluka 2020”, koja je zbog epidemiološke situacije održana onlajn, poručeno je da je cilj skupa utvrđivanje efekata pandemije virusa korona na turizam i na koji način se negativne posljedice mogu prevazići.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je turizam jedna od grana privrede koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona.

“Srpska se suočava sa velikim manjkom stranih turista, međutim, tražimo alternativne načine i mogućnosti, kako da podržimo naš turizam i opstanemo u ovim uslovima”, rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da je cilj da se pronađu načini kako da se kriza prevaziđe i koji su to obrasci ponašanja kada je riječ o turistima.

“Cilj je da se Srpska učini sigurnim okruženjem za sve buduće turiste. Ne znamo šta nas očekuje u budućnosti. Nadamo se da će se situacija stabilizovati, ali ako se to ne desi želimo biti spremni”, rekla je Gašićeva novinarima.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević kaže da je turizam u Banjaluci pretrpio veliki udar, jer je smanjen broj dolazaka turista.

“Ali, na sve načine se borimo da Banjaluku prikažemo u regionu i Evropi kao jednu od destinacija koje su bile i ostale poželjne”, rekla je Radojevićeva.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Neven Stanić naveo je da se Banjaluka prva odvažila da organizuje jednu ovakvu konferenciju o posljedicama pandemije virusa korona na turizam i kako da se turizam vrati “na stare staze slave”.

(Srna)