Biznis 21.11.2015.

Svaka treća firma u Srbiji nema nijednog radnika

ČITANJE: 2 minute
euri
Srpska privreda dobija novo obilježje – firme bez zaposlenih. Njihov broj se za samo godinu dana uvećao za čak 562.

Uprkos činjenici da nemaju radnike neke od tih firmi su 2014. godinu završile sa zaradom od po nekoliko stotina miliona dinara.

Ko je stručan ovako rezonuje: Za državu u kojoj je 2014.gubitak privrede bio za 426 odsto veći nego 2013., to je podatak APR, nije nikakvo čudo to što otvaranje firmi bez ijednog zaposlenog postaje trend.

U 2013. bilo ih je 27.055, a prošle godine taj broj firmi bez zaposlenih uvećan je za čak 562. To znači da u ovom trenutku gotovo svako treće preduzeće u Srbiji radi bez radnika. Među njima su najbronija ona koja se bave trgovinom na veliko i malo. Te firme raspolažu imovinom od 550 milijardi dinara i prošle godine prihodovale su gotovo 200 milijarde dinara.

Osnovi problem leži u činjenici da se u Srbiji firmama koje imaju daleko veće gubitke u odnosu na upisan osnivački kapital, dozvoljava da rade. Time što preduzeća bez zaposlenih, za koja osnivač ne garantuje kompletnom imovinom, funkcionišu praktično bez ikakve odgovornosti, stvara se ogroman prostor za malverzacije, objašnjavaju stručnjaci.

– To što oni koji imaju firme ali te firme u dugovima i problema strah od stečaja i onda je firma s nula zaposlenih rezervna varijanta da se nastavi da se radi u slučaju stečaja glavne firme- kaže Dragoljub Rajić iz mreže za poslovnu podršku.

– Očigledno da roba koja nestaje bez traga posle uvoza da te firme pampers firme jednokratna upotreba da se na njih razduže robe i tako omogući nezakonito poslovanje matičnih firmi- kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Najuspješnije među firmama bez zaposlenih, njih 24, prošle godine imale su 4, 4 miliona evra prihoda. Prema podacima APR na prvom mjestu našao se Blu centar, kompanija koji se bavi projektovanjem, sa ostvarenom dobiti od 860 miliona dinara, slijedi preduzeće koje se bavi naftom i gasom, a preostala tri mjesta na vrhu pripadaju onima kojima su u fokusu nekretnine. Tako je Ušće šoping centar 2014. zaradio gotovo 695 miliona dinara.

Zakon ne može da zabrani njihovo osnivanje, ali firme bez zaposlenih i to prije svega one koji osnivaju fizička lica trebalo bi da budu podrvgnuta strogom sistemu kontrole.

(B92)