Magazin 21.08.2018.

SVE SPREMNO ZA KOČIĆEV ZBOR Dodikovi narodnjaci i korida glavne atrakcije

ČITANJE: 4 minute

Od stripa, besjedništva i teatra u Gradskom parku, do bodljavine bikova na Manjači – program 53. Kočićevog zbora je šarolik, pa se očekuje da će oboriti sve rekorde.

Formalno, manifestacija je otvorena u ponedeljak naveče, i već se okitila prvim skandalom: izbacivanjem iz programa književnice Tanje Stupa Trifunović.

Otvaranju su prethodile likovna kolonija u Studentskom kampusu i izložba Kočićevih pripovjedaka u stripu u Staklencu Gradskog parka, a narednih dana slijede brdske biciklističke trke na Manjači, književno veče u kultnoj Francuskoj 7 u Beogradu, radionica zmijanskog veza za djecu u Banjaluci, te gostovanje ruskog hit književnika Zaharija Prilepina…

Ipak, “pravi” Kočićev zbor, bar za većinu posjetilaca je narodno veselje koje će se održati idućeg vikenda u piščevom rodnom selu Stričići, na Zmijanju, a glavne atrakcije biće korida i govor Milorada Dodika.

Ko će zapjevati pod šatorom

Proteklih nekoliko godina na zboru se okupljalo od 40.000 do 50.000 ljudi, ali organizatori ove godine očekuju da bi ih moglo biti čak i više, između ostalog i zato što se bliže izbori, pa će zborištem špartati kandidati i njihove pristalice.

Obraćanje predsjednika RS Milorada Dodika, koji je i kandidat za člana Predsjedništva BiH, očekuje se u nedjelju tačno u podne, a već je izvjesno da će nakon toga pod šator, gdje će, kao i ranijih godina, zapjevati narodnjake.

Korida, koja tradicionalno privlači najviše publike će, kao i prošle godine, biti organizovana u dva kruga, u subotu i nedjelju.

Već je prijavljeno 30 bikova iz Semberije, sa Romanije, te iz Viteza, Bugojna i Hrvatska, pridružiće im se i domaće snage sa Manjače, a još se čeka prijava takmičara iz Unsko sanskog kantona.

I nagradni fond će biti veći od prošlogodišnjeg i iznosiće najmanje 16.500 KM.

Petar Bilčar, načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove, kaže da je i interesovanje ugostitelja za zakup prostora za šatore rekordan.

Najveći prostor je zakupio ugostitelj Stojan Kočić, čiji je šator godinama najposjećeniji na zboru. Kočić je, na osnovu licitacije, za hiljadu kvadrata na zborištu platio 3.770 KM kirije, što i nije neka cifra s obzirom na zaradu koja se pod šatorima obrće od petka popodne do nedelje u sitne sate.

-Imamo još 52 zakupca, a većina njih je uzela manje prostore, površine od 100 do 200 kvadratih metara – kaže Bilčar.

Biće pljuskova i grmljavina

Grad je od domaćina zakupio sve livade i polja oko zborišta, najveći dio, od ukupno 180.000 kvadrata zemljišta, rezervisan je za parking. Parking mjesto će i ove godine koštati pet KM za oba dana zbora.

Brojni gastarbajteri sa područja od Mrkonjić Grada do Gradiške i Prijedora “štimaju” godišnji odmor, kako bi u vrijeme Kočićevog zbora mogli biti na Manjači, a neki od njih razapinju šatore uz zborište i po nekoliko dana s porodicama borave u Stričićima.

U dane zbora iz Srbije dolaze kolone autobusa sa posjetiocima, a tradicionalno najviše ih dođe iz Vojvodine.

Većina njih na Zmijanje dolazi zbog narodnog veselja i bodljavine bikova, i nisu naročito zainteresovani za preostalih 28 događaja, iz oblasti kulture, sporta, tradicije, umjetnosti i duhovnosti, koji će se u sklopu manifestacije Kočićev zbor održati na nekoliko lokacija od Beograda, do manastira Gomionica u Kmećanima i Banjaluke.

Ono što bi zboračima, možda, moglo pokvariti planove je vremenska prognoza. Kako nam je potvrdila meteorologinja Milica Đorđević iz HMZ RS, prema sadašnjim prognozama, u subotu popodne očekuju se pljuskovi i grmljavina, a u nedelju promjenljivo vrijeme s povremenom kišom.

Biciklisti i go-go plesačice

Natalija Trivić, šefica projektnog tima za organizaciju Kočićevog zbora, kaže da je ove godine tema zbora “150 godina srpske čitaonice u Banjaluci”, te da su uz tradicionalne, na manifestaciji organizovani i neki novi sadržaji, kako bi zbor privukao različite profile građana.

– Prvi put imamo brdsku biciklističku trku na Manjači, “Kočićevim stazama”, te dvije radionice za djecu: za stripove i zminjanjski vez – kaže Trivićeva.

Što se tiče famoznih polugolih “go-go” plesačica, koje su ranijih godina krasile šatore, Trivićeva kaže da “organizatori ne utiču na događanja pod šatorima”, jer ugostitelji tvrde da ne nude nikakv program, nego samo ugostiteljske usluge.

(Srpskainfo)