Magazin 06.10.2020.

Sve spremno za početak 3. Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata”

ČITANJE: 2 minute

Treći Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“ biće otvoren sutra uveče u 20 časova koncertom renomiranog kamernog orkestra “Kamerata akademika” iz Novog Sada u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Imajući u vidu činjenicu da je i pored liberalizacije mjera u smislu dozvoljenog broja posjetilaca u ustanovama kulture taj broj i dalje znatno manji u odnosu na kapacitet naše ustanove, Banski dvor se potrudio da za sve one koji ne uspiju doći do festivalske ulaznice obezbijedi „live stream“ tj. direktan prenos svake festivalske večeri na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora.

Kao i na svim proteklim događajima u Banskom dvoru tokom svake festivalske večeri obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

-Kroz svoje treće festivalsko izdanje „Jesenja sonata“ je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene -rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Drugog dana festivala, u četvrtak 8. oktobra predstaviće nam se istaknuti kamerni sastav “Trio Aura” iz Makedonije, čije izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

Trećeg dana Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ , u petak 9. oktobra, održaće se koncert jednog od najeminentnijih duvačkih sastava iz Hrvatske – kvarteta saksofona koji čine Papandopulo kvartet.

Četvrtog dana festivala, u subotu, 10. oktobra publici će se predstaviti istaknuti domaći violinista Ivan Otašević i ugledna pijanistkinja iz Beograda Natalija Mladenović.

Završnica trećeg Internacionalnom muzičkog festivala „Jesenja sonata“ ostavljena je za čuveni beogradski ansambl “Renesans” – jedan od najpoznatijih svjetskih sastava za ranu i tradicionalnu muziku, a koji će u nedjelju 11 oktobra održati cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka. Prijatelj festivala je kompanija MTE:L.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Jesenja sonata