Vijesti 21.07.2016.

Sve spremno za početak izgradnje ambulante u Donjim Kolima

ČITANJE: 2 minute

Muke mještana Donjih Kola, koji do prvog ljekara putuju 15 kilometara, mogle bi u dogledno vrijeme biti gotove, jer uskoro treba da počne izgradnja ambulante u ovoj mjesnoj zajednici.

U Ođeljenju za društvene đelatnosti su rekli da je vrijednost investicije koju grad finansira zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS oko 365.000 maraka.

– U toku ove sedmice očekujemo da resorno ministarstvo potpiše ugovor sa izvođačem radova firmom “Progres-gradnja” iz Banjaluke i onda će sve procedure praktično biti gotove – rekli su u ovom ođeljenju.

Dodali su da se radi o kombinovanom objektu u kojem bi pored ambulante bila smještena i mjesna zajednica, a koji treba da bude građen u dvorištu područnog ođeljenja OŠ “Branislav Nušić” u MZ Donja Kola.

– Da bi bili stvoreni preduslovi za potpisivanje ugovora za izgradnju ovog objekta, grad je iz budžeta već uplatio Ministarstvu oko 256.000 KM. U toku je izbor stručnog nadzora, koji će u ime grada pratiti izvođenje radova, a osim toga radi se i na mjerenju površine na kojoj će biti izgrađena ambulanta i mjesna zajednica – rekli su u Ođeljenju.

Napomenuli su da, pošto je riječ o kombinovanom objektu, resorno ministarstvo učestvuje samo kada je u pitanju izgradnja ambulante i to 70 odsto od 156.635 KM, kolika je procijenjena vrijednost radova, a da ostalo plaća grad.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS nisu precizirali kada će izgradnja početi.

Dodali su da čekaju da grad odredi ko će vršiti nadzor nad izgradnjom objekta te da uplati sredstva sa kojima treba da učestvuje u finansiranju ovog projekta.

Predsjednik Savjeta MZ Milan Đukić smatra da bi što brže trebalo da počne izgradnja.

– Već dugo čekamo i to bi mnogo značilo mještanima, pogotovo đeci i starijima. Nema smisla da već godinama oko 3.000 stanovnika ima dvije mogućnosti ako im treba doktor. Najbliža ambulanta je 15 kilometara u Srpskim toplicama, a mnogi idu do grada, koji je udaljen oko 20 kilometara – kazao je Đukić.

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da bi ambulanta u Donjim Kolima trebalo da ima ordinaciju, prostor za intervencije, čekaonicu i mini-laboratoriju.

Tri objekta

Grad je u 2014. godini zaključio ugovor sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS o izgradnji ambulanti u mjesnim zajednicama Bočac, Borkovići i Donja Kola.

– Prošle godine je završena izgradnja u MZ Bočac i Borkovići, a za objekat u Donjim Kolima grad je pripremio tehničku dokumentaciju i dozvolu za građenje – rekli su u Ođeljenju za društvene đelatnosti.

(Glas Srpske)