Biznis 01.10.2015.

Sve veća opasnost od kibernetičkih napada u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
haker
Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević upozorio je na sve veću opasnost od kibernetičkih napada na informacione sisteme javnih organa, banaka i kompanija, pa i ključnu infrastrukturu od koje zavisi fukcionisanje društva u cjelini.

Rajčević tvrdi da u eri informacionog društva, u kojem se gro društvenih funkcija oslanja na računare, postaje logično da glavno oružje postaje upravo tehnologija i stručnjaci koji su sposobni da upotrebom sofisticiranih tehnoloških alatki onesposobe ključnu infrastrukturu političkog, ekonomskog i vojnog protivnika.

On je dodao da Agencija trenutno pregovara sa međunarodnim organizacijama o pristupu, kako bi putem globalne saradnje ozvaničila svoje prisustvo i predstavila Republiku Srpsku kao relevantnog partnera.

– Takođe smo u procesu tehnološkog osposobljavanja i obuke osoblja kojeg u Republici Srpskoj nedostaje, a imajući u vidu značaj ovih defanzivnih kapaciteta, smatram da će i imidž Republike Srpske na međunarodnom planu značajno porasti- rekao je Rajčević.

On kao respektabilne u informacionom ratovanju navodi ofanzivne kapacitete Kine, Rusije i Izraela, ali i SAD i članice NATO-a, koje svakim danom sve više ulažu u kibernetičku infrastrukturu i obuku.

– Unutar oružanih snaga SAD se već duži niz godina razmišlja o stvaranju posebnog roda vojske osposobljenog za kibernetičko ratovanje, a trenutno funkcioniše takozvana sajber komanda, čije je proklamovano dejstvo defanzivnog karaktera- rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, donošenjem Zakona o informacionoj bezbjednosti, uspostavljeni su za sada skromni ali značajni kapaciteti za obezbjeđenje informacione bezbjednosti.

– Formirali smo Odjeljenje za informacionu bezbjednost, koje je za manje od tri mjeseca uspostavilo sajt putem koga svakodnevno objavljuje informacije o softverskim ranjivostima, a do sada smo imali i nekoliko zajedničkih akcija sa Odjeljenjem za sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta MUP-a-rekao je Rajčević.

(Press)