Biznis 06.12.2022.

SVEČANA AKADEMIJA: Obilježeno 120 godina rada Područne privredne komore u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Večeras je svečanom akademijom obilježeno 120 godina postojanja i rada Područne privredne komore u Banjaluci.

Ovom događaju prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministri u Vladi Srpske, brojni drugi zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice, privrednih komora, lokalnih zajednica, te uvaženi privrednici i javne ličnosti.

Područna privredna komora Banjaluka svojim djelovanjem pokriva 21 lokalnu zajednicu, a njen cilj je da ostane vodeća institucija u Republici Srpskoj na polju zastupanja interesa privrede Srpske, promovisanja i povezivanja privrede, poslovnog obrazovanja, informisanja i pružanja savjetodavnih usluga.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da se žele pozicionirati kao najvažnija institucija koja zastupa interese privrede, kao i da budu nezaobilazni kada je riječ o kreiranju zakonskih rješenja u Srpskoj.

“Pokretaćemo i dalje korisne inicijative radi unapređenja poslovnog ambijenta”, rekao je Račić.

On je naveo da su večeras dodijeljene plakete najuspješnijim kompanijama, ali i pojedincima i institucijama.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su republička Privredna komora i njene regionalne članice važan partner Vlade Srpske u kreiranju ekonomske politike i razvoja Republike.

“Imamo kontinuiranu saradnju i upravo u tom našem zajedničkom socijalnom dijalogu koji smo uspostavili jeste ključ svih naših ostvarenih uspjeha. Takvu politiku ćemo nastaviti”, rekao je Đokić novinarima u Banskom dvoru.

Đokić je ocijenio da je rad ove komore od izuzetnog značaja, te je čestitao njenom rukovodstvu i članovima vrijedan jubilej.

On je istakao da privrednici u ovom i drugim dijelovima Srpske ostvaruju izuzetne rezultate u poslovanju iz godine u godinu.

Đokić je naveo da posebno treba istaći drvoprerađivačku industriju koja je u ovoj regiji najrazvijenija, ali i druge grane poput prehrambeno-prerađivačke i industrije tekstila, kože i obuće.

“Ovdje se konstantno razvija i oblast energetike, a ne treba zaboraviti i uslužne djelatnosti, trgovinu i turizam. Sve zajedno što sam pomenuo doprinosi ukupnom rastu republičke ekonomije i BDP-a, kao i povećanju ukupnog broja zaposlenih i unapređenju standarda stanovništva”, rekao je Đokić.

(Srna/SB)