Magazin 04.10.2021.

SVEČANOST: Ana Brnabić otvorila Šantićeve večeri poezije u Mostaru

ČITANJE: 2 minute

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je u Mostaru 102. Šantićeve večeri poezije.

– Baš kao što je Aleksa Šantić volio svoju otadžbinu, ali i sve narode sa kojima je živio u Mostaru, i mi danas iz kulturne, nacionalne i svake druge raznolikosti treba da crpimo snagu, jer koliko god da nam je teška prošlost, treba da vjerujemo u zajedničku budućnost – to je poruka premijerke Srbije na otvaranju Šantićevih večeri poezije, najstarije pjesničke manifestacije na Balkanu.

Brnabićeva je istakla da će se još mnogo puta vratiti u grad na Neretvi, kako privatno, tako i službeno da u ime Srbije pomogne koliko može u projektima obrazovanja i kulture i da se zajedno gradi bolja i ljepša budućnost za nove naraštaje, prenosi RTRS.

– Mostar je poseban grad. Grad kompleksne prošlosti i grad sa mnogo emotivnog naboja, ali grad koji je u pravom smislu te riječi evropsko raskršće kultura i svega onoga što može da se nađe na evropskom kontinentu. Koliko god problema to moglo da stvori, to je ogroman potencijal koga je Šantić vidio i to je ono što ga je najviše inspirisalo – rekla je Brnabićeva.

Domaćini su izrazili veliku zahvalnost premijerki Brnabić za svesrdnu podršku koju Srbija pruža srpskoj zajednici, ne samo u Mostaru nego i drugdje.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je današnja slava Mostara zasnovana na hrabrosti Alekse Šantića, koji je svojim likom i djelom jedan od simbola ovoga grada, te jedan od najznačajnijih stvaralaca domaće književnosti.

Trivićeva je ukazala da je manifestacija “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru, koja je posvećena velikom pjesniku, važna jer spaja sadašnjost sa najblistavijim tragovima kulture u prošlosti u ovom gradu.

(SB)

Oznake: Ana Brnabić