Magazin 18.09.2015.

Šveđani tvrde: Radno vrijeme treba da traje šest sati!

ČITANJE: 2 minute
posao
Sve je više dokaza da je eksperiment jednog gradića u Švedskoj o skraćenom radnom vremenu urodio plodom. Radnici su srećniji, a samim tim i efikasniji.

Radnici u SAD provedu u prosjeku 47 sati nedjeljeno u kancelariji prateći trend da rade duže i više kako bi bili bolji radnici. Međutim jedan starački dom u Švedskoj pokazao je pozitivne rezultate eksperimenta koji je uveden prošle godine.

Naime, podsjetimo, jedan grad u Švedskoj stavio je na test osmočasovno radno vreme tako što je uveo radni dan koji traje šest sati, ali za punu platu.

U aprilu 2014. godine Vlada Gothenburga počela je sa ovim eksperimentom u nadi da će kraće radno vrijeme uticati na smanjenje bolovanja, a da će istovremeno podstaći produktivnost na poslu i tako uštedjeti državi novac.

U domu za brigu o bolesnima šest sati rada i redovna plata pokazala se kao odlična kombinacija, piše Gardijan.

Ovaj model počele su da prate i neke druge ustanove, jer je njega postala bolja, a radnici imaju kvalitetniji život , što im omogućava da se na poslu bolje staraju o svojim pacijentima, a kod kuće da vode bolju brigu o svojoj porodici, ali i o sebi samima.

– Nekada sam bila non stop iscrpljena… Došla bih kući i samo se onesvijestila na sofu. A sada imam mnogo više energije i elana kako za posao tako i za porodični život – kaže jedna medicinska sestra.

I neki veliki poslodavci počeli su da testiraju ovakav skraćeni radni dan, kao što je jedno odbeljenje Tojote, a rezultati su bili dobri.

Nedavno je i Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdio da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

U vrijeme kada brzo živimo, sve je teže uskladiti porodične i poslovne obaveze. Ono što bi mnogima olakšalo život je fleksibilno radno vrijeme, ali i ta fleksibilnost ima svoju cijenu.

(NN)