Magazin 22.08.2015.

Sveštenici “popljuvali” pokojnice?!

ČITANJE: 1 minuta

U dve odvojene sahrane preminulim staricama od 88 i 93 godine, obe rodom sa Zaborka u opštini Čajniče, umrlim nakon 60 i 70 godina života u Rudom, na opjelima u ovdašnjoj crkvi, lokalni sveštenici Goran i Vasilije su nakon crkvenog opjela, održali i “vatrene” govore, pričajući sve najgore o pokojnicama – “ateistkinjama”, koje su to postale nakon udaje za komuniste.

Za grijeh im je uzeto što godinama nisu dolazile u crkvu, nisu se ispovjedale ni one ni djeca im, a ni “vodicu” nisu prihvatale. No, obe su krštene u svom selu, gde su do udaje, dvadesetak godina živele po pravilima pravoslavlja.

– Odrasli smo uz oca koji je bio član Saveza komunista, a da bi to i ostao, podrazumjevalo se da bude ateista. Silaskom komunista sa vlasti i nastankom verskog rata u BiH, naše su porodice nastavile živjeti po starom, ne praveći nove komuniste, a ni “prešaltavanjem” u vernike, kako su neki učinili, a iza leđa im se podsmjevali “starovernici”. Uz sve to, u porodici imamo i tri mješovita braka, pa majka ima unučad i praunučad, koji su Srbi, Hrvati i Muslimani – kaže Vera Doder, kćerka preminule Draginje (93).

Zbog propovjedi koje su zvučale kao o “umrlim sve najgore” rodbina pokojnica namjerava da uputi protestno pismo uputiti nadležnom mitropolitu.

(Večernje novosti)