Magazin 22.10.2016.

Sveštenik Zoran Pajkanović: O ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice koja dolazi u Banjaluku

ČITANJE: 5 minuta

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice biće svečano dočekana u nedjelju, 23. oktobra, u Banjaluci u Pridvornom hramu Svete Trojice u Banjaluci. Svečani doček čudotvorne ikone koja dolazi iz manastira Hilandar na Svetoj Gori planiran je za 17.00 časova, a nakon čitanja akatista Presvetoj Bogorodici vjernici će moći da pristupe cjelivanju i mirosanju.

Čudotvorna ikona ostaće u Hramu Svete Trojice do večernje službe u subotu, 29. oktobra, a svaki dan od 8.00 do 18.00 časova čitaće se akatist Presvetoj Bogorodici i vjernicima će biti omogućeno da se poklone i cjelivaju ikonu.

O ikoni i njenoj istoriji pričao nam je sveštenik Zoran Pajkanović:

– To je ikona Trojeručica, kopija. Obrazložićui važnost toga što je ona kopija, a skoro identično poštovanje ima kao i sami original.

Milošću božijom, blagoslovom Presvete Bogorodice, blagoslovom Carske lavre manastira Hilandar i blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkoba banjalučkog gospodina Jefrema u naš grad 23. oktobra dolazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, tačnije originalna kopija, a to znači da više nijedna takva nije napravljena. Kažemo da je originalna zbog toga što se sama ikona Trojeručice koja se nalazi u Hilandaru skida, s nje se skida okov i po uzoru na tu ikonu identično se pravi kopija.

U 17 časova kod Hrama Svete Trojice biće doček ove velike svetinje i ona u ovom hramu ostaje narednih sedam dana . Svaki dan, od ponedjeljka ujutru poslije jutarnjeg bogosluženja , u toku cijeloga dana neprekidno će se čitati akatist, odnosno molitveno bogosluženje u čast Trojeručice i sve vrijeme čitanaj vjernici mogu da dođu da se poklone ikoni. Sveštenik će osvještanim uljem pomazivati sve vjernike i biće mogućnost da se toj ikoni i pomolimo.

Ikonu isrpaćamo 30. oktobra i ona je namijenjena za boravak u manstiru Osovica kod Srpca i doček ikone u manastiru biće 30. oktobra u nedjelju u 9 sati ujutru pred početak liturgije. Bilo bi lijepo da se vjernici u što većem broju okupe tamo dočekaju tu svetinju koja će ostati kao čuvar eparhije banjalučke i manastira Osovice.

Najveća svetinja među ikonama

Ako bismo mogli da izdvojimo najveću svetinju kada je riječ o ikonama onda bi zasigurno to bila ikona Trojeručice Bogorodice . Po predanju, ova ikona koja se nalazi u Hilandaru jeste ikona koju je naslikao Sveti Apostol Luka, savremenik Hristov, savremenik Presvete Bogorodice i on je mogao svojim očima da vidim Presvetu Bogoridicu i da je naslika i zbog toga joj se pridaje velika važnost.

Rukom jevanđelista, onaj koji je pisao žitije Isusa Hrista, koji je možda na najljepši način opisao susret Presvete Bogorodice sa arhanđelom Gavrilom,  taj isti jevanđelista naslikao je ikonu Presvete Bogorodice. Ta ikona je kroz istoriju bila praćena mnogobrojnim čudesnim događajima. Naime, kada se u 8. vijeku u vrijeme Svetog Jovana Damaskina povela borba protiv ikona, on, koji je bio veliki zaštitinik ikona i pobornik poštovanja ikona napisao je tri slova, tri opravdanja zašto treba da poštujemo ikone i imao je zbog toga neprilika, odsječena mu je ruka, a on se molio pred Presvetom Bogorodicom upravo pred tom ikonom, a tokom noći, ta njegova ruka, čudom božijim, čudom Presvete Bogorodice postala je zdrava. U čast na to čudesno iscjeljenje, Jovan Damaskin je dodao treću srebrenu ruku na ikoni zbog čega se ta ikona i naziva Trojeručica.

Ona je ostala da boravi u manastiru Svetog Save Osvećenog u Svetoj zemlji i po predanju Sveti Sava Osvećeni je rekao da će doći u taj manstir njegov imenjak Sava carskoga roda i da kada on dođe projaviće se čudo, i da se ta ikona preda njemu i njegovom narodu. Kada je poslije nekoliko vijekova došao naš Sveti Sava u manastir skiptar koji je bio pored groba Svetog Save Osvećenog pao je, a to je bio prvi znak. Monasi nisu htjeli odmah da daju tu ikonu već se to ponovilo i sutradan. Onda su predali ikonu našem Svetom Savi koji je odnio ikonu u Srbiju.

Tada se ikona nalazila na dvoru Nemanjića koji su kasnije ikonu poslali u manastir Studenicu i tamo se nalazila sve dok manastir nije bio ugrožen od strane Turaka i tada su monasi, ne znajući šta da rade, ikonu natovarili na jedno magare, čvrsto svezali i pustili magare da ide pa gdje voljom Presvete Bogorodice dođe tu i da ostane. Interesantno je da danas, nedaleko od manastira Hilandar postoji jedna mala kapelica gdje je došlo to magare pred manastira Hilandar i ona je otad tamo.

Kao što rekoh ova ikona koja je došla je kopija, ali to uopšte ne znači da se njoj pridaje manji značaj. Poznato je da je Rusija u 16. vijeku bila opkoljena od strane Poljaka, a Moskva je bila pred padom. Ruski narod je donio kopiju ikone, bogorodičinu ikonu Kazanjskog grada i pronijeli su je kroz grad u svečanoj litiji. Zatim su se iz nepoznatog razloga Poljaci povukli i grad je ostao slobodan i ta zasluga se pridaje Presvetoj Bogorodici.

Po učenju pravoslavne teologije svaka ikona projavljuje blagodat božiju, međutim ja koji sam mnogo puta bio u Hilandaru, dolazeći pred ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice najrealističnije sam osjetio njeno prisustvo pred tom ikonom. Naročito je velika blagodarnost Bogu što je ta ikona došla u naše krajeve jer kao što znamo Sveta Gora nije dostupna svakome, nije dostupna ženama, ali to ne znači da postoji prezir prema ženama, naprotiv to i jeste bila volja žene, odnosno Presvete Bogorodice . Sjećamo se i kada je u Grčkoj bujao građanski rat, mnoge žene i djevojčice su se sklonile na Svetu Goru.

Po pravoslavnoj crkvi, poslije samog Gospoda Boga, prvo mjesto među svim svetima zauzimas upravo Presveta Bogorodica i mi se radujemo što njena ikona dolazi kod nas u Banjaluku.

(MojKontakt)