Biznis 23.11.2015.

Svijet da se spremi za šok, sa naftom još gore

ČITANJE: 1 minuta
nafta-vadjenje
Prezasićenost tržišta nafte obara cijene tog energenta, a situacija će iduće godine biti još gora, procjenjuje američka investiciona banka “Goldman Saks”.

Cijene nafte su trenutno 50 odsto niže u odnosu na nivo iz istog perioda prošle godine, ali bi u 2016. mogle dodatno da potonu i spuste se na blizu 20 dolara za barel, prema procjeni stručnjaka “Goldman Saksa” i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi poslovni portal Biznis insajder.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino izjavio je da OPEK ne može dozvoliti rat oko cijene nafte i da će morati uskoro da preduzme akcije za stabilizovanje naftnog tržišta. Na pitanje koliko će cijene nafte pasti u 2016. ako OPEK ne promjeni politiku, Del Pino je rekao: “Na oko 25 dolara”.

Mišel Dela Vinja iz “Goldman Saksa”, sa druge strane, vjeruje da bi cijene mogle pasti i do 20 dolara za barel, iako postoji šansa od svega 15 odsto da se to zaista i desi.

“Ukoliko se cijene spuste do tog nivoa, to će biti samo privremeni šok po sistem prije nego što se tržište ponovo stabilizuje”, rekao je Dela Vinja za Bi-Bi-Si-jev Radio 4.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je jutros 84 centa na 41,06 dolara za barel, dok je za 51 cent pojeftinila i sirova nafta tipa “brent” na 44,15 dolara, takođe za januarske isporuke.

Cijene nafte su u petak pale na dvomjesečni minimum, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku saopštla da su globalne komercijalne zalihe dostigle nivo od čak tri miliona barela.

Sve veća očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi narednog mjeseca podići kamatne stope, prvi put u posljednjoj deceniji, uticala su na jačanje vrijednosti dolara, što se takođe odrazilo na pad cijena nafte.

(Agencije)