Svijet da se spremi za šok, sa naftom još gore

nafta-vadjenje

Prezasićenost tržišta nafte obara cijene tog energenta, a situacija će iduće godine biti još gora, procjenjuje američka investiciona banka “Goldman Saks”.

Cijene nafte su trenutno 50 odsto niže u odnosu na nivo iz istog perioda prošle godine, ali bi u 2016. mogle dodatno da potonu i spuste se na blizu 20 dolara za barel, prema procjeni stručnjaka “Goldman Saksa” i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi poslovni portal Biznis insajder.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino izjavio je da OPEK ne može dozvoliti rat oko cijene nafte i da će morati uskoro da preduzme akcije za stabilizovanje naftnog tržišta. Na pitanje koliko će cijene nafte pasti u 2016. ako OPEK ne promjeni politiku, Del Pino je rekao: “Na oko 25 dolara”.

Mišel Dela Vinja iz “Goldman Saksa”, sa druge strane, vjeruje da bi cijene mogle pasti i do 20 dolara za barel, iako postoji šansa od svega 15 odsto da se to zaista i desi.

“Ukoliko se cijene spuste do tog nivoa, to će biti samo privremeni šok po sistem prije nego što se tržište ponovo stabilizuje”, rekao je Dela Vinja za Bi-Bi-Si-jev Radio 4.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je jutros 84 centa na 41,06 dolara za barel, dok je za 51 cent pojeftinila i sirova nafta tipa “brent” na 44,15 dolara, takođe za januarske isporuke.

Cijene nafte su u petak pale na dvomjesečni minimum, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku saopštla da su globalne komercijalne zalihe dostigle nivo od čak tri miliona barela.

Sve veća očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi narednog mjeseca podići kamatne stope, prvi put u posljednjoj deceniji, uticala su na jačanje vrijednosti dolara, što se takođe odrazilo na pad cijena nafte.

(Agencije)

DODIK: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku. “Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima”, naveo je on. Istakao je da

DODIK: Komšić bi da u BiH ostavi problem migrantske krize 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom veta koji je uložio oko angažovanje Fronteksa na granicama BiH, da je cilj da se problem migrantske krize riješi, a ne produbi. – Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Fronteksa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja.

SLAVLJE U PRVENSTVU BiH Igokea savladala Čapljinu

Košarkaši Igokee teže od očekivanog savladali su Čapljinu u zaostaloj utakmici prvenstva Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića je slavila na gostovanju 85:80, a domaći tim je pružio sjajan otpor i imao je i prednost nakon prvih 20 minuta.  Ipak u nastavku je Igokea uspjela da preokrene i dođe do trijumfa te tako preuzme prvo

SDS prihvata Radovića, ali ne i Jarića

Milan Radović pregovara sa SDS-om oko svog daljeg angažmana u ovoj stranci, a simpatije za njegov dolazak ne krije ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji bi Radovića volio da vidi i kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Računica je jednostavna. Šarović je mišljenja da će opozicija ko god bude kandidat izgubiti izbore od aktuelnog gradonačelnika Igora

Supruga Krunićevog tjelohranitelja uzalud došla, Sud plaća grešku

Uzalud je u Banjaluku iz Pala danas došla Tatjana Pavlović, očekujući da će svjedočiti na početku suđenja optuženima za ubistvo njenog supruga Žarka Pavlovića i njegovog poslodavca, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Suđenje, iako je najavljeno, nije počelo, a sve i da jeste, ne bi svjedočila, pošto joj je, kako joj je rečeno u sudnici banjalučkog

SASTANAK KOD CVIJANOVIĆEVE: Razgovor o demografskoj situaciji u RS i unapređenju populacione politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razgovarano o demografskoj situaciji u Srpskoj i mjerama koje institucije Srpske sprovode s ciljem unapređenja populacione politike. Sastanku kod predsjednika Srpske, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri Sonja Davidović, Natalija Trivić, Srđan Rajčević i