Magazin 16.10.2022.

Svjetski dan hrane u Banjaluci: “Probaj i odluči”

ČITANJE: 2 minute

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u okviru obilježavanja 16. oktobra – Svjetskog dana hrane, održao je danas u Banjaluci radionicu “Probaj i odluči” sa posebnim akcentom na unos integralnih žitarica u ishranu stanovništva. Nacionalni koordinator za hranu i ishranu Republike Srpske Dragana Stojisavljević rekla je novinarima da je cilj ove manifestacije da se podigne znanje i promjeni svijest stanovništva u vezi sa unosom svih pet grupa osnovnih namirnica sa posebnim akcentom na integralne žitarice.

“Imamo određen porast stanovništva koje učestalije i svakodnevno koristi proizvode od cijelog zrna žita”, istakla je Stojisavljevićeva. Ona je rekla da je uvjerena da će ovakve radionice podići znanje i promijeniti svijest stanovništva u pogledu korištenja zdravije ishrane.

Stojisavljevićeva je upozorila da, ukoliko se konzumira nezdrava hrana, najčešće dolazi do gojaznosti, dijabetesa tipa dva, malignih bolesti probavnog trakta, dojke, genoti-uritarnog trakta, poremećaja lipidnog statusa i kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i moždanog udara.

Viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Anita Kos Dragičević rekla je novinarima da se Srpskoj od 2005.godine kontinuirano obilježava Svjetski dan hrane uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te ostalih institucija i organizacija.

Ona je navela da se od 2003. godine sprovode aktivnosti s ciljem da se probudi svijest kod stanovništva i poboljša ishrana, fizička aktivnost, te da se prevenira rizično ponašanje i stvori okruženje koje će podržavati zdraviji život. Sekretar poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa rekao je da Srpska ima značajnu primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kvalitetnu hranu.

“Uz pomoć projekta Privredne komore Republike Srpske `Naše je bolje`, mi promovišemo da se kupuje domaća hrana koja je po svom kvalitetu konkurentna hrani koju imamo iz uvoza”, istakao je Šepa

(Z.M/Srna)