Biznis 16.12.2022.

SVOTA NEVJEROVATNA Nijemci uveli evro prije 21 godinu, ali još čuvaju njemačke marke

ČITANJE: 1 minuta

Građani Njemačke, i 21 godinu nakon uvođenja evra, drže pohranjeno njemačkih maraka u vrijednosti od 12,3 milijardi maraka, objavila je u petak Njemačka centralna banka.

“Njemačka je jedna od šest zemalja u zoni evra koje neograničeno mijenjaju kako novčanice, tako i kovanice stare valute u evro”, rekao je Johannes Beermann iz Njemačke centralne banke (Deutsche Bundesbank).

On je rekao da se volumen zamijenjenih maraka u evre u ovoj godini povećao, što se povezuje s činjenicom da su podružnice centralne banke tokom pandemije bile zatvorene za promet s klijentima.

Krajem novembra količina novčanica i kovanica njemačkih maraka koja se još uvijek nalazi kod građana procijenjena je na 12,3 milijardi maraka, odnosno 6,29 milijardi evra.

Njemačka je uvela evro kao platežno sredstvo 1. januara 2002.

Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svog oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 evra. Mnogo više (637.000 maraka) je u zaboravljenom sefu porodične firme pronašao jedan bračni par iz Manza.

Stručnjaci procjenjuju da se veliki dio nepromijenjenih maraka još uvijek nalazi u inostranstvu.

Njemačka centralna banka će u januaru i februaru, nakon uvođenja evra 1. januara u Hrvatskoj, nastaviti zamjenjivati kune u evre.

(Agencije)