Politika 24.08.2015.

Tači: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu

ČITANJE: 1 minuta
Hasim Taci

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je da će naredne nedelje, u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, biti postignut sporazum o Zajednici srpskih opština i smatra da “ova asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja”.

Tači tvrdi da je Srbija uvijek željela da stvori Republiku Srpsku na Kosovu, ali kaže da se takva stvar neće dozvoliti.

– Smatram da će se postići novi sporazumi, posebno onaj o Asocijaciji srpskih opština. Ova asocijacija neće imati ni jedan karakter izvršnog ovlašćenja – rekao je Tači za Glas Amerike na albanskom jeziku.

– To je samo dobra volja i mogućnost međuopštinske dobre komunikacije na Kosovu – naveo je on.

Kada je riječ o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, Tači je kazao da su političke odluke donijete i sada se očekuje odluka Ustavnog suda o tom pitanju, a potom će biti preduzeti ostali koraci.

– Biće dato mišljenje ustavnog suda o zahtjevu opozicije. Mi smatramo i ubijeđeni smo da su glasanje i odluka u skupštini Kosova bili pravedni. Nadam da će stvari postepeno ići naprijed, sada se samo radi o tehničkom aspektu – kazao je on.

Prema njegovim riječima, “nijedan sud neće moći da izravna srpski genocid na Kosovu” sa nekim, kako je naveo, eventualnim individualnim zločinima koje je mogao da učini neki Albanac.

– Naravno, niko ne može da ravna ili pravi balans srpskog genocida na Kosovu sa nekim eventualnim propustom ili individualnom greškom razočaranog pojedinca albanske zajednice u vrijeme rata. Srbija je vršila genocid na Kosovu i to sada zna cijeli svijet – tvrdi Tači.

(Agencije)