Vijesti 28.08.2015.

Tači: Srbija da se izvini za užase iz prošlosti

ČITANJE: 1 minuta
hasim-taci-1

Šef kosovske diplomatije Hašim Tači rekao je da bi Srbija trebalo da postupi po uzoru na Vilija Branta i da se, kako je rekao, izvini za “užase iz prošlosti”.

On tvrdi da Priština formira sud za ratne zločine kako bi pokazala da se Kosovo angažuje za pravednost i suočavanje sa prošlošću, što, kako je rekao, očekuje i od Srbije.

Za razliku od kosovskog premijera Ise Mustafe, čiji je zamjenik, Tači smatra da se Evropska unija ne stavlja jednostrano na stranu Srbije, već se angažuje za razumijevanje i integraciju Balkana u EU.

Mustafa je ranije rekao da se EU nepravedno odnosi prema Prištini u odnosu na Srbiju, kojoj je, kako je rekao, obećala otvaranje prvih poglavlja u okviru pregovora o priključenju EU.

Tači je u intervjuu za njemački Bild rekao da je pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali će napredovati korak po korak tek kada se Srbija izvini Albancima, po uzoru na Branta u Varšavskom getu.

“Mi (Kosovo) smo deo Evrope. Mi imamo jedan veliki razvojni potencijal od koga cijela EU može profitirati”, naveo je Tači, koji je bivši kosovski premijer.

Tači je za Bild ocijenio da se danas na Kosovu živi bolje nego u posljednjih 100 godina, a da problem lažnih azilanata treba rešiti tako što će se povećati ulaganja u Kosovo, a Kosovo proglasiti za sigurnu zemlju, prenijeli su kosovski mediji.

(Agencije)