Magazin 04.10.2015.

Tragična priča koja se iza Merlinove pjesme “Da šutiš”

ČITANJE: 1 minuta
Dinomerlin

Emka Huseinbegović bila je supruga poznatog bosanskog pjevača, Eldina Huseinbegovića. Bili su lijep i srećan par, međutim, Emka se razboljela. Dino Merlin otpjevao je pjesmu o njoj.

Emki je dijagnostikovana multiplaskleroza. Iako neki uspijevaju da dožive duboku starost uprkos težini ove bolesti, Emka nije uspjela dugo da joj se odupire. Prvo su počele da joj otkazuju motorne funkcije i završila je u invalidskim kolicima. A zatim je oslijepila.

Ljubav i posvećenost prema supruzi bili su kantautoru Eldinu Huseinbegoviću motiv da napiše neke od svojih najljepših pjesama. Jednu od njih, “Da šutiš”, otpjevao je Dino Merlin.

– Osobi koju najviše volim nisam mogao pokloniti cipele, jer ona ne hoda. Ni knjigu, jer ne vidi, pa sam došao na ideju da supruzi Emki poklonim album. Moja žena je slijepa i u kolicima je. Kad bih mogao vratiti vrijeme i kad bih znao da će oslijepiti i biti u kolicima, opet bih je oženio – rekao je Eldin.

U aprilu 2013. godine, nakon nekoliko godina borbe protiv ove mučne bolesti, Emka je preminula.

Tri mjeseca nakon njene smrti, Eldin se ponovo oženio Novopazarkom Sezen, sa kojom je kasnije dobio ćerku. Na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, iako ih je nekada bilo puno, više nema nijedne Emkine fotografije.

(24sata)