Politika 14.08.2020.

Talić: PDP Jelenu Trivić tiho i sistematski istiskuje iz partijskog odlučivanja

ČITANJE: 2 minute

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada i lider Političko građanskog fronta  „Poligraf” je istakao da na predstojećim lokalnim izborima podržavaju kandidaturu Igora Radojičića, jer bi za Banjaluku bila katastrofalna greška  da se upusti u rizik izbora ljudi bez iskustva, bez potrebnih znanja za upravljanje glavnim gradom RS.

U intervjuu za Euroblic, Talić je istakao da je napustio PDP jer nije želio da bude dio „ortačke politike” u kojoj se politička pozicija „kupuje”.

On  je kazao da nije ni prvi ni posljednji koji je bio primoran da ode iz PDP-a, ističući da su prije njega i mnogi drugi doživjeli takvu sudbinu, navodeći kao primjer nekadašnje funkcionere PDP-a Srđana Šuputa i Marinka Umičevića.

Prema njegovim riječima, danas, te metode se prepoznaju kod njihovog odnosa prema Jeleni Trivić.

“Mlada, perspektivna, kompetentna osoba, profesor na fakultetu, osoba koja okuplja ljude oko sebe i kojoj veruju. Čim je u stranci, među članstvom izgradila poziciju, autoritet, ugled, čim joj po svim istraživanjima javnog mnjenja među građanima popularnost raste i po određenim pokazateljima je veća od vodećih članova stranke, počinje se primjenjivati već isprobana metoda tihe diskreditacije i eliminacije. Od obećanja da će biti kandidat opozicije za gradonačelnika i aktivni učesnik kreiranja i definisanja  kandidatske liste PDP-a za potencijalne odbornike, doživljava  tiho i sistematsko istiskivanje iz partijskog odlučivanja“, rekao je Talić.

PDP je, kaže, napustio nakon što je na izborima 2016. godine u Banjaluci treći put izabran za odbornika u Skupštini grada sa oko 2.300 glasova, pri čemu je PDP u Banjaluci,  ostvario jedan od  najboljih, do tada, izbornih rezultata, a kada nije imao kandidata za gradonačelnika.

Već tada su, smatra Talić, u PDP-u prevladale ortačke struje i umjesto principa  unutarstranačkog demokratskog  dijaloga, na kome je PDP izgradio svoj autoritet i poziciju kod građana, zavladala je ortačka politika, prevladao je usko-sebični, lično- interesdžijski  princip u kom se politička pozicija „ kupuje”, a ne zaslužuje.

“Toj praksi u PDP-u, podrška koju sam imao, kako od članova tako i građana, nije odgovarala i zato je predsjednik partije Branislav Borenović pokrenuo proces mog istjerivanja iz partije. U političkoj praksi nedemokratskih stranaka, taj metod je poznat „čistku će provesti jurišnici, a predsjednik kao nije u toku”. Kako sam na njihovo iznenađenje, početkom 2017. godine, poslao otvoreno pismo javnosti o neprihvatljivoj transformaciji PDP-a u ortačku partiju kojoj u centru pažnje više nisu interesi građana i države nego lični, oni svoju odgovornost za osipanje partije prebacuju na ljude koji napuštaju PDP. Zato su meni brže bolje prilijepili etiketu „preletača”, kazao je Talić.

(A.M/banjaluka.net)