Magazin 29.10.2015.

Tamburaši iz Banjaluke na Međunarodnom festivalu u Rumi

ČITANJE: 2 minute
 GTO
Drugi međunarodni festival velikih tamburaških orkestara, jedini takve vrste u regionu, biće održan 30. i 31. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra u Rumi. 

Festival se održava u organizaciji Saveza tamburaških društava Vojvodine, a pod pokroviteljstvom opštine Ruma.

Na ovogodišnjem festivalu, na kome se takmiče najbolji orkestri  iz regiona, Banjaluku će predstavljati dva velika orkestra, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića i Tamburaški orkestar RKUD „Pelagić“, pod stručnim vođstvom Davorina Grozdanića.

Da će konkurencija biti jaka govori podatak da u tamburaškom nadmetanju u Rumi, pored domaćina, VTO HKPD „Matija Gubec“ i GTO „Branko Radičević“, učestvuju TO HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca, Tamburaški orkestar opštine Semeljci iz Hrvatske, Tamburaški orkestar „Brač“ Studenka iz Češke, Tamburaški orkestar KUD „Dobreč“ iz Slovenije i Subotički tamburaški orkestar.

U skladu sa festivalskim propozicijama svaki orkestar je u obavezi da izvede kompoziciju koja predstavlja podsticaj u inventivnom i inovacijskom smislu u tamburaškoj muzici.

Za ovu priliku banjalučka kompozitorka Anica Zrilić je za Gradski tamburaški orkestar napisala “Sicilijanske impresije”, koje će biti i jedina autorska praizvedba na festivalu.

U kategoriji instrumentalnih kompozicija iz seriozne muzičke literature, Gradski tamburaški orkestar se odlučio za “Marš na Drinu” Stanislava Binjičkog.
Razlog za to je obilježavanje stogodišnjice od nastanka ove kompozicije, koja je u međuvremenu stekla globalnu popularnost, u izvođenju svjetskih simfonijskih orkestara, rok grupa i horova.

Za muzičku numeru pisanu za vokalnog solistu u pratnji tamburaškog orkestra, vezanu za varošku, starogradsku ili narodnu pesmu, GTO je izabrao autorsku pjesmu Zlatana Mirića “Jedna suza”, koju će u Rumi izvesti Maria Stavropoulos. “Pargar kolo”, sa Nikolinom Babić kao solistim na basprimu, će biti kompozicija kojom će se GTO predstaviti u kategoriju  kompozicija rapsodičnog karaktera na narodne motive.

GTO Banjaluka će u Rumi braniti Zlatnu plaketu, osvojenu na prvom festivalu održanom 2013. godine, na kom su tamburaši „Pelagića“ osvojili srebrenu plaketu. Inače, tamburaši GTO Banjaluka prije nastupa u Rumi, imaće i matine koncert u Slavonskom Brodu, a u subotu naveče nastupiće i na Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara “Starčevačka tamburica 2015” u Pančevu.

Festivalski žiri čine: profesor Zoran Mulić sa Muzičke akademije u Novom Sadu, profesor Slobodan Atanacković iz Beograda i Neža Žgur iz Sloveije.