Sport 07.02.2017.

Tanja Račić, sudija sa FIFA znakom: Učila sam od Koline i Mažića

ČITANJE: 3 minute

Djevojka iz Republike Srpske boravila je šest dana u Malagi, gdje je položila testove za značku međunarodnog sudije u društvu 128 muških i ženskih sudija iz Evrope.

Ona je bila na seminaru za početnike u Evropi, ali je ima priliku da se druži i sa najboljim srpskim arbitrom Miloradom Mažićem i ostalim sudijama iz vrha UEFA i FIFA liste sudija, što joj je, po sopstvenom priznanju, najbolje iskustvo u karijeri.

– U Malagi je bio okupljen krem evropskih fudbalskih sudija. Predavanja nam je držao čuveni sudija Pjerluiđi Kolina, koji je stvarno impresivna pojava i nevjerovatan autoritet za sve, bez obzira što već nekoliko godina nije aktivan na terenu. To je bila sjajna prilika da se uči od najboljih evropskih sudija, i meni su bili velika čast i priznanje da budem u tom okruženju. Dosta vremena provodila sam i u društvu Milorada Mažića, najboljeg arbitra sa ovih prostora, od njega takođe može mnogo toga da se nauči – kaže 25-godišnja Tanja u razgovoru za Blicsport.

Tanja Račić je svjesna da u muškom sportu kakav je fudbal postoje predrasude prema ženskim sudijama i kaže da je za nju to samo motiv više da nastavi dalje.

– Moram biti iskrena – bilo je predrasuda prema ženama fudbalskim sudijama, a vjerovatno će ih biti još. Nikada nisam imala problema sa fudbalerima, imam utisak da me više poštuju zato što sam suprotnog pola. Problema je, nažalost, bilo sa određenim brojem roditelja koji su se ponašali na neprimjeren način.

tanja racic banja luka

Njen san je, kako kaže za Blicsport, da jednog dana dijeli pravdu na evropskom ili svjetskom prvenstvu.

– Veoma sam zadovoljna dosadašnjom karijerom, posebno kad se uzme činjenica da imam tek 25 godina. Moram da zahvalim na podršci koju sam imala od Područnog saveza Banjaluke, FS RS i FS BiH na tom putu. Naravno, moje su ambicije veće, ali sam svjesna da treba mnogo rada, truda i, naravno, malo sreće da se dođe do vrhunskog nivoa fudbalskih sudija koji sude takmičenja najvišeg ranga. Moj san je da jednog dana sudim Mondijal ili evropsko prvenstvo, ali realno za sve je potrebno vrijeme.

Mlada Banjalučanka je ćerka nekadašnjeg fudbalskog sudije Ranka Račića, koji je uticao na to da ona uzme pištaljku u ruke.

– Otac je odigrao neku vrstu inicijalne uloge u mom izboru da se bavim pozivom fudbalskog sudije, ali moja ljubav prema fudbalu i sportu uopšte bila je presudna da i ja vremenom zavolim ovaj posao. On je postao moja strast – završila je priču Tanja Račić.

Tanja trenira i skijanje i plivanje

Osim dijeljenja pravde na fudbalskim terenima, Tanja je i trener plivanja, instruktor skijanja i radi kao asistent na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, čiji je najbolji student sa prosjekom 9,38.

– Vjerujem da se uz rad, red i discpilinu može stiće sve. Nije lako sve sportsko-poslovne obaveze uskladiti sa privatnim životom, ali za sada uspijevam – istakla je Banjalučanka.

(Branislav Predojević, EuroBlic)