Politika 15.11.2017.

Tegeltija želi nove zaključke o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca

ČITANJE: 3 minute

Tegeltija je rekao da predlaže usvajanje novih zaključaka s obzirom na “zabrinutost” koju su iskazali predstavnici međunarodnih organizacija, kao i nekih domaćih institucija.

“Reagovali su i OHR, OSCE, ambasade Velike Britanije i SAD-a te Evropska komisija, koji su izrazili zabrinutost”, kazao je Tegeltija, podsjetivši da je on uputio pismo svim međunarodnim subjektima, nakon čega je uslijedio sastanak s predstavnicima OHR-a i OSCE-a u Briselu.

Prema Tegeltijinom mišljenju, oni su izrazili zabrinutost u vezi sa svih pet zaključaka, a poručeno je da se nastave razgovori s Evropskom komisijom.

Član Vijeća Goran Nezirović rekao je da je jedino ispravno da se zaključci o provjeri ratne prošlosti stave van snage.

“Do ove situacije je došlo jer nemamo unutrašnju komunikaciju. Umjesto da sazovemo konferenciju za medije, mi se bavimo TV duelima”, kazao je Nezirović, istaknuvši da on neće glasati za nove zaključke, piše BIRN BiH.

S njim se složila Amila Kunosić koja je rekla da je nakon prošle sjednice bila “tužna i nemoćna”.

“Za neke zaključke za koje sam glasala, kada sam sjela i razmislila, sada sigurno ne bih glasala. Podržavam prijedlog kolege Nezirovića i ja nisam za usvajanje novih zaključaka. Stavimo van snage zaključke s prošle sjednice, a predlažem da se izvrše pripreme pa ako treba ponovo da raspravljamo, onda da to uradimo na jedan temeljit način”, naglasila je Kunosić.

Izmijenjeni Tegeltijini zaključci podrazumijevaju da se Uredu disciplinskog tužioca dostave informacije o tome jesu li pokrenute istrage u krivičnom postupku protiv tužilaca i sudija te postoji li optužnica protiv nekog od sudija ili tužilaca za krivično djelo.

“Od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina traže se svi podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim osobama za ratne zločine te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, s posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, a prema jedinstvenim tabelama koje će sačiniti Kabinet Predsjedništva VSTV-a”, jedan je od novih Tegeltijinih zaključaka.

Naveo je i da Vijeće utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH.

“U tom smislu, VSTV zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da do naredne sjednice VSTV-a BiH predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a, kao i Zakona o VSTV-u BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske komisije po pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH”, kazao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić podržala je zaključke, a Nezirović je rekao da se ne radi o “reviziji zaključaka, već su oni potpuno novi”.

“I oni su nepotrebni zaključci, oni su, ustvari, načela naše strategije”, kazao je Nezirović.

VSTV je na prošloj sjednici usvojio zaključke o vršenju provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca, što je izazvalo kritike međunarodne i domaće javnosti.

(Klix)