Sport 16.11.2017.

Tenis u Banjaluci: Uspjeh je moguć

ČITANJE: 3 minute

Sa trenerom Bojanom Mičićem smo razgovarali o tenisu u Banjaluci, TK “Borac”, uspješnim juniorima iz Republike Srpske…

Bojan Mičić se nakon igračke karijere, koju je sputao ratni period, sa 24 godine odlučio da uđe u trenerske vode i počeo da radi, po nepisanom pravilu, sa najmlađim uzrastima u Teniskom klubu “Borac”. Već nakon nekoliko godina postao je trener takmičara sa međunarodnom ITF licencom.

U Bosni i Hercegovini, a i na prostoru bivše Jugoslavije, postoji uvriježeno mišljenje da je u tenisu i ostalim individualnim sportovima izuzetno teško napraviti uspješnu međunarodnu karijeru.

“Ja mislim da se kod nas može napraviti rezultat, pravi primjer je Damir Džumhur koji je ušao u prvih 100 na ATP listi iz Sarajeva gdje ga je trenirao njegov otac. Ono što je ovdje problem, jeste nedostatak konkurencije. Kako bismo prevazišli taj problem mi smo, u saradnji sa Teniskim savezom Republike Srpske, inicirali zajedničke treninge za najtalentovaniju djecu iz Republike Srpske u Banjaluci. To je njima pružilo priliku da imaju jake sparnig partnere u dužem vremenskom periodu, izuzetno su napredovali i ta djeca su po rezultatima formirala omladinsku reprezentaciju BiH”, počinje razgovor za Mondo Bojan Mičić i dodaje:

“To su klinci mahom 2001. godište. Izdvojio bih Vanju Dobrnjca koji je pozvan da igra prvenstvo Srbije za Crvenu zvezdu, koje je sa svojim saigračima osvojio. Dječak iz Doboja Luka Đurđević i Dražen Petrović iz Prnjavora su reprezentativci BiH, kao i Nemanja Malešević. Naš takmičar Mateja Lazić je prošlu godinu završio kao prvak RS, a Dražen Petrović je trenutno najbolje rangirani igrač do 16 godina u BiH, dok je TK ‘Borac’ aktuelni ekipni šampion Republike Srpske u kategoriji do 16 godina”.

Ono što takođe sputava mnoge da se počnu baviti tenisom je pretpostavka da je to izuzetno skup sport.

“Kada je riječ o troškovima, tenis nije toliko skup sport. Jednostavno ljudi nisu dovoljno dobro informisani i mnogi pretpostavljajući da je cijena enormna i ne pomišljaju da pošalju dijete na trening. Prosječna mjesečna članarina za takmičare u banjalučkim klubovima ne prelazi 100 konvertibilnih maraka. U nekim klubovima je članirana fiksna, dok se negdje plaća po broju odrađenih treninga. Cijena za početnički mini reket je oko 40 maraka, a klincu su još potrebne patike za trening i to je to, nema više troškova. U fudbalu su potrebne kopačke, u košarci patike tako da po mom mišljenju tu nema velike razlike. U regionu cijene za mjesec dana treninga prelaze 1.000 evra tako da je to kod nas na jednom razumnom nivou”.

Ipak, troškovi se povećavaju ako dijete počne da igra takmičarske mečeve i turnire ili želi da učestvuje na raznim kampovima koji se održavaju u regionu i Evropi.

“Naravno i tu postoje olakšavajuće okolnosti pošto mnogi sportski brendovi najboljim igračima daju besplatnu opremu i tako se promovišu. Mi isto organizujemo grupni odlazak na turnire i tako ‘oborimo’ cijenu putovanja, smještaja i učešća na turniru”.

Porast interesovanja za tenis u Banjaluci se poklopio sa usponom Novaka Đokovića, ali u posljednjih par godina u svijetu, samim tim i kod nas, došlo je do pada upisa djece na tenis.

“Teniski savez RS je sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS dogovorio saradnju u kojoj će teniski klubovi slati svoje trenere u škole kako bi formirali sekcije za tenis, slično onome što već postoji za fudbal ili košarku. Tu će klinci moći besplatno da učestvuju i igraju mini tenis. Takođe, TK ‘Borac’ je proteklog ljeta organizovao, a pokušaćemo i narednog, besplatnu školu tenisa i klinci koji su bili zainteresovani mogli su da se prijave i treniraju tri mjeseca. Ove akcije imaju za cilj da tenis postane dostupan svima”, zaključio je u razgovoru za MONDO Bojan Mičić.

(Mondo)