Politika 01.04.2016.

Teorija zavjere: Voju spasao uticajni lobi?!

ČITANJE: 2 minute
seselj
Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju očekivano je izazvala žestoke reakcije i negodovanja brojnih političkih stranaka i pojedinaca iz nevladinog sektora u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

Međutim, za razliku od FBiH, čiji se najviši zvaničnici i predstavnici vlasti juče nisu oglašavali o presudi, u Hrvatskoj je jučerašnja odluka Haškog tribunala dočekana sa neviđenom histerijom kompletnog državnog vrha.

Odmah nakon što je sudija Žan Klod Antoneti lidera srpskih radikala proglasio nevinim po svim tačkama optužnice, premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je da se radi o “sramotnoj presudi koja je poraz za Haški sud”.

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje zaključio je da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju “tužan dan za civilizaciju”, najavivši da će hrvatske vlasti pozvati haško tužilaštvo da uloži žalbu na presudu lideru SRS da bi bila “ispravljena nepravda”.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i branitelje Miodrag Demo zaprijetio je da će Hrvatska blokirati put Srbije prema EU dok zvanični Beograd, kako je rekao, ne osudi sve zločine na teritoriji Hrvatske. Zbog oslobađajuće presude Šešelju, juče su u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, održani i protesti u organizaciji nekoliko nevladinih udruženja.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, izjavila je da je ogorčena prvostepenom presudom Haškog tribunala Vojislavu Šešelju.

– Čula sam davno da je Šešelj njihova noćna mora i oni su njega pustili samo da ga se riješe. Nije ovo slučajno, već se radi o nekoj igri – izjavila je Subašićeva za federalne medije, prozivajući kao “krivce” za oslobađanje Šešelja “veliki lobi Srba, Srbije i Rusije”.

Zapadne novinske agencije i mediji takođe su juče izvještavali o “šokantnoj” i “iznenađujućoj” oslobađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala. Rojters piše da se radi o “šokantnoj presudi”, koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči predstojećih izbora u Srbiji.

Asošijeted pres naveo je da je “iznenađujuća presuda” Šešelju izrečena samo sedam dana nakon što je bivši predsjednik RS Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora. AP ističe i da oslobađajuća presuda Šešelju predstavlja “veliki poraz haških tužilaca”.

(Press)