Magazin 02.09.2015.

Top 10 filmova o rock muzičarima

ČITANJE: 6 minuta
bob dilan

Da muzika i film stoje u jednoj posebnoj, neraskidivoj vezi, nije ništa novo, a to pokazuju stari i ne baš tako njemi filmovi.

Poseban izazov za reditelje i poklonike ove umjetnosti jeste pretakanje na filmsko platno život i stvaralaštvo jednog muzičara.

Brojni su filmovi na tu temu, bilo o kompozitorima klasične muzike, bilo o pop zvezdama i pokazalo se da uglavnom nije promašaj, što ne znači da je i lak posao.

Uklopiti priču o životu u dva sata, naći odgovarajuće glumce koji će moći i umeti da interpretiraju neretko veoma kompleksne ličnosti muzičara, njihove slabosti, mane, vrline, uzbuđenja, ushićenosti, razočarenja i na kraju servirati nama konzumentima.

Na ovoj listi nalazi se 10 filmova o realnom životu rok muzičara bez uključivanja filmova o muzici i izmišljenih muzičara, a takođe ova lista neće ubrajati ni dokumentarce.

10. Last Days (2005) – Gus Van Sant

Na ovom mjestu se našao film koji možemo reći da se na posredan način bavi posljednjim danima čuvenog Kurta Cobaina. Možda se na nekim listama uopšte i ne bi ubrajao, jer je Kurt zapravo opisan kroz lik Blakea, ali ipak više onih gde je svrstavan u žanr biografska drama. Sam početak, dok Michael Pitt u ulozi Blakea, mrmlja sebi u bradu i šeta kroz šumu, veoma obećava, ipak samom filmu fali još Kurta, fali iskazivanje njegovih misli, možda tako jer su i gleadoci željni razloga i opravdanja za taj nemio događaj. Ipak, između režisera Van Santa i Kurta postoje sličnosti, te moguće da je on svoju paranoju prikazao kroz takođe sasvim drugi lik, baš kao i samog Kurta. Oni koji žele još detalja ove godine je izašao dokumtarac Cobain: Montage of Heck koji potpisuje Brett Morgen.

9. Stoned (2005) – Stephen Woolley

Film predstavlja tragičan život gitariste i jednog od osnivača Rolling Stonesa, Briana Jonesa. Film započinje otkrićem Brianovog tela na dnu bazena, da bi se kroz cijeli film vraćao na početak karijere, vezu sa kontroverznom Anom, njegovo utapanje u alkohol i droge, odlaska iz Stonesa, neposredno uočavajuci da možda njegova smrt nije bila iz avanture, već da se iza svega krije zlokobna afera.

8. Gainsbourg: A heroic Life (Gainsbourg: Vie héroïque) (2010) – Joann Sfar

Je T’Aime … Moi Non Plus, vjerovatno je malo osoba koja nisu čula za ovu prelepu romantičnu baladu koju Serge Gainsbourg izvodi sa engleskom glumicom Jane Birkin, njegovom tadašnjom devojkom (sa kojom ima kćerku Charlotte danas poznatu glumicu i muzičarku). Ime filma opisuje život francuskog umjetnika koji je u konstantnoj borbi sa sopstvenom maštom i demonima koji su bili uz njega od malih nogu. Reditelj ovog artističkog filma je osvojio prvog Cezara za film o Gainsbourgovom zivotu.

7. Great Balls of Fire! (1989) – Jim McBride

Vatreno ime filma predstavlja jedan od najvećih hitova ludog Jerryja Lee Lewisa, rock ‘n’ roll pjevača i pijanistu. Opisuje njegov uspon i pad u tri godine (od 1956. do 1959. godine), ogroman talenat koji je pretio i kralju Elvisu. Važi za najkontroverznijeg muzičara 50-ih, što je i u filmu opisano kroz svađe sa bratom evanđelistom i ono što ga je na kraju koštalo karijere, njegov treći brak sa trinaestogodišnjom Myrom.

6. Crazy Heart (2009) – Scott Cooper

Sjajan Jeff Bridges u ulozi kantri pevača Bad Blakea, opisuje ga na jedan realističan način, tako da dok gledamo imamo više utisak da nam neko prepričava svoj život i to bez ikakve žurbe. Jeff je bio nagradjen Oskarom za interpretaciju ovog poučnog života, muzičara na ivici siromaštva, jedva preživljavajući kao muzičar, dok tone u alkoholizam. Na pitanje odakle toliko inspiracije, najbolje govori njegov odgovor: “Life, unfortunately”.

5. Sid and Nancy (1986) – Alex Cox

Samo 21 godina života je bila dovoljna za ovaj morbidan biografski film o bivšem basisti Sex Pistolsa– Sidu Viciousu i njegovoj devojci Nancy Spungen. John Lydon je ipak ovaj film oštro iskritikovao, nagoveštavajući i u svojoj autobiografiji da on nema veze sa istinom, mada danas on se svrstava među klasike ovog tipa. Film prati život i preživljavanje muzičara, premladog za toliku slavu i ranu smrt, kao i ljubavnu priču sa Nancy. Gary Oldman je bio pravi izbor za ovu ulogu, a najveći pečat je u filmu ostavio kroz čuveno izvođenje pesme My Way.

4. Walk the Line (2005) – James Mangold

Film je realizovan samo dvije godine poslije smrti sjajnog Johnnyja Casha. Kako je teško opisati cijeli život poznatog kantri muzičara, film se najviše bazira na period početka njegove velike karijere, ali sama priča počinje još za vrijeme njegovog djetinjnstva kada gubi svog brata. Lijepo uklopljeni svi segmenti njegovog života, dajući najviše akcenat njegovom stvaralaštvu, ali nikako ne ispuštajući ni poroke koji su ga pratili, kao i početak ljubavne veze sa June Carter. Kako je postojao veliki izbor za glavnu ulogu ovog filma Joaquin Phoenix se pokazao kao pun pogodak koji je ujedno pokazao da je i prvoklasan pjevač, a u svemu ga prati Reese Witherspoon.

3. The Doors (1991) – Oliver Stone

Lista naravno ne može da prođe bez jednog od najboljeg filma o rock muzičarima. The Doors podpisuje Oliver Stone, koji je zajedno sa Morrisonom pohađao UCLA. Gledajući film prije svega se stiče utisak da se vraćate u period hipika kada je Jim Morrison doživio vrhunac karijere, ali sama radnja ne izostavlja ni njegovo djetinstvo, kasnije ljubav sa Pamelom Kurson (Meg Ryan), brojne poroke, koncerte, tako da – skoro pa ništa izostavljeno. Film donosi prethodno neobjavljenje snimke slavnog američkog benda i pruža uvid u revolucionarni uticaj njihove muzike. Prvi izbor za ulogu Morisona bio je Ian Asbury, pjevač grupe The Cult. On je odbio saradnju i uloga je ipak pripala Val Kilmeru koji je bio toliko uvjerljiv da članovi benda nisu mogli da razlikuju njegov glas od Morisonovog.

2. Control (2007) – Anton Corbijn

Film je snimljen po priči supruge pevača grupe Joy Division, Debre Kurtis u režiji poznatog fotografa i reditelja muzičkih spotova Antona Corbijna, koji je napravio neke od legendarnih fotografija Iana Curtisa i njegovog benda. Kroz crno-bijeli efekat film uspijeva da prenese cjelokupnu melanholičnu atmosferu uklopivši sa isto takvom muzikom ovog engleskog benda. Opisan je veći dio života Curtisa, jednog od utemeljivača post-punka, njegovu rastrzanost, borbu sa epilepsijom kao i tragičnu smrt, ne ostavljajući iza sebe nikakve osude ili izjave o njegovoj pririodi.

1. I’m Not There (2007) – Todd Haynes

Za jednog od najbitnijih muzičara 20. vijeka kakav je bio Bob Dylan uopšte ne čudi sasvim drugačiji pristup snimanju filma o njemu. Kroz mješavinu Dylanovog realnog života sa raznim mitovima i glasnima o njemu, stvoren je jedan originalan film. U filmu se prepliće nekoliko različitih priča koje predstavljaju faze njegovog života, tako je izabrano šest različitih imena iz svijeta glume da opišu razvoj njegove ličnosti: Woody – mladi Dilan (igra ga Marcus Carl Franklin koji je jedini imao samostalne muzičke deonice u filmu), Jack – buntovni i razočarani folk muzičar Dilan (tumači ga Christian Bale), Robbie – Dilan kao zvijezda u centru medijske pažnje (Heath Ledger), Jude – Dilan kao rock zvijezda (Cate Blanchet), Arthur – Dilan kao pjesnik (Ben Whishaw) i Billy – Dilan kao Billy The Kid (Richard Gere). I’m Not There danas predstavlja jedno izuzetno filmsko ostvarenje, a to pokazuju i brojne top-liste najboljih filmova.

(Balkanrock)