Magazin 11.04.2016.

Top 10 najboljih turističkih destinacija u 2016. godini

ČITANJE: 6 minuta
more
Ako tragate za turističkom destinacijom godine, na pravom ste mjestu.

Potrebno je samo da se opredijelite za tip avanture koju želite, od egzotične tropske, preko orijentalne do moderne, i otkrićete svoju idealnu destinaciju sa liste.

1. Bangkok  Glavni grad Tajlanda dočekuje više turista nego bilo koji drugi grad na svijetu i neće vam biti potrebno mnogo da shvatite zašto je tako. Ovaj grad, poznat i kao Grad Anđela ili Venecija Istoka, neće vam dati da mirujete: prepun je znamenitosti i raznovrsnih mjesta za kupovinu i jelo. Grad je prepun  začuđujućih kontradiktornosti  na svakom koraku i predstavlja impresivnu mješavinu starog i novog, Istoka i Zapada. Raskošni hramovi i luksuzni šoping molovi, plutajuće zelene pijace i vrhunski restorani sa panoramom na grad, luksuzni hoteli sa povoljnom uslugom, čuveni noćni život… Bakgkok vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

2. Abu Dabi  Kao dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi predstavlja jednu od najpopularnijih i najskupljih destinacija na svijetu.  Ovo je zemlja pjeska i mora,velelepnih građevina, luksuza, ali i najglamuroznijih provoda, šopinga i ogromnih tržnih centara. Njegov glavni grad koji nosi isto ime, ujedno je i glavni grad čitavih Ujedinjenih Emirata. Moderna metropola sa milion i po stanovnika smještena je ostrvu klinastog oblika u Persijskom zalivu i nedavno je je proglašena za najbogatiji grad na svijetu.  Ukoliko se nađete u ovom gradu prelijepih parkova i zelenih bulevara, obavezno posjetite simbol grada, veličanstvenu džamiju Sheik Zayed, kao i najstariju građevinu Abu Dabija, palatu Al-Hosn, kao i muzej koji se nalazi u okviru nje.

 3. Puket  Najveće ostrvo Tajlanda, Puket, smješteno je na jugu ove države i dugačko je gotovo 50 kilometara. Ovo rajsko ostrvo naziva se i Biserom Andamanskog mora na koje izlazi svojom zapadnom stranom.  Zapadni region je upravo ono po čemu je Puket najpoznatiji u svijetu. Raznovrsne bele plaže, od mirnih do onih najpoznatijih među kojima su Patong, Karon i Kata, svake godine posete milioni turista.

4. Seul  Glavni grad Južne Koreje, sa svojih 25 miliona stanovnika, predstavlja  jednu od deset najvećih metropola svijeta. Seul se od kraljevske prijestonice dinastije Ji zadivljujućom brzinom razvio u modernu i atraktivnu svjetsku metropolu. Pomirivši strogu tradiciju i ubrzani napredak, glavni grad Južne Koreje postao je futuristički centar u kojem se smjenjuju neboderi sa stambenim blokovima, šoping centrima, drevnim kućicama, muzejima i parkovima.

5. Zanzibar  Arhipelag u Indijskom okeanu, sastavljen od dva velika i preko 50 malih ostrva, čini dio Ujedinjene Republike Tanzanije. Iako njegovo ime u prevodu znači Zemlja crnaca, Zanzibar je dom višerasne i multikulturalne zajednice.  Istoimeno rajsko ostrvo poznato je po začinima i prelijepim plažama sa kristalnom vodom, a njegov glavni grad, smješten na zapadu ostrva, prva je stanica većine putnika. Grad Zanzibar naziva se srcem arhipelaga, dok stari dio grada čini njegovu dušu. “Kameni grad” predstavlja istorijski i kulturni centar Zanzibara i deo je Svjetske kulturne baštine.

6. Singapur  Singapur je veoma mala ostrvska grad-država čija se površina konstantno širi nasipanjem mora od ’60-ih godina i sticanja nezavisnosti. “Grad lavova”, što u prevodu sa sanskrita znači ime ovog grada, trenutno je smješten na svega 700 km² a do 2030. će se dodatno proširiti spajanjem obližnjih ostrvaca.  Multikulturalan grad od 5,5 miliona stanovnika, zadivljuje svojim oblakoderima, burmanskim hramovima, nizovima tržnih centara koji se mjere u kilometrima, ali i rigoroznim pravilima. Kineska i indijska četvrt predstavljaju najzanimljivije dijelove grada i posebno su interesantne turistima. Na njegov ekonomski razvoj najveći uticaj imao je ser Tomas Stamford Rafles koji se slavi kao otac današnjeg Singapura. Neke od naimpresivnijih građevina Singapura su hotel “Marina Bay Sands”, odmaralište “World Sentosa”,  tematski park “Gardens by the Bay”, , Muzej umjetnosti i nauke, zgrada Univerziteta  “Learning Hub”.

7. Peking Peking sve češće apostrofiraju kao grad kojem je nebo granica. To je prijestonica koju jednostavno treba vidjeti. Ne samo što je to danas spoj moderne metropole i tradicionalne kineske kulture, već je i grad u kojem se nalaze neka od najatraktivnijih turističkih odredišta. Poput Zabranjenog grada u samom centru ili Hrama neba, najvećeg hrama u zemlji, na jugu Pekinga. A kada se nađete u ovom gradu, sigurno ćete željeti da posjetite i čuveni Kineski zid, ali i Grobnice careva iz dinastije Ming koje se nalaze u podnožju planine Tijanšou, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Pekinga.

8. Maldivi Jedno od najtraženijih destinacija za vjenčanja i medeni mjesec svakako je ovaj rajski arhipelag u sjevernom dijelu Indijskog okeana. Maldivska Republika je ostrvska država u južnoj Aziji  koju čini grupa od 1190 malih koralnih ostrva rasprostranjena na preko 100.000 m². Od mnogobrojnih ostrva, od kojih su neka ravna i pješčana, a druga bogata bujnom vegetacijom, neseljeno je svega 200.  Dugačke bijele plaže i topla kristalna voda raj su za one koji tragaju za mirom i romantikom, a ljubitelji ronjenja biće očarani koralnim grebenima i tirkiznim lagunama sa bogatim podvodnim svetom.

9. Sidnej  Najstariji i najveći grad u Australiji. Dom čuvene Sidnejske opere, nevjerovatnog mosta Sydney Harbour Bridge i mnogih drugih atraktivnih objekata. Poznat je kao jedan od najljepših gradova na svijetu, koji odiše starom kulturom, ali je istovremeno i pod ogromnim globalnim uticajem. Ako se odlučite za ovaj grad, obavezno posjetite Darling Harbour, ogroman dio grada koji je posvećen samo zabavi i turizmu. Na listi prioriteta trebalo bi da se nađe i Kings Cross, kvart crvenih svjetiljki, sa šik barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. Ljubitelji plaža svakako treba da iskoriste priliku da odu sedam kilometara istočno od centra grada gdje se nalazi najčuvenija plaža u Sidneju, Bondi Beach.

10. Hong Kong  Za Hong Kong ćete često čuti da je postao grad sa najviše oblakodera na svijetu. Nije baš tako, ali se zbog male površine na kojoj se nalazi i izuzetno brzog razvoja zaista stiče takav utisak. Od turističkih atrakcija pažnju najviše privlači najviša tačka ostrva -Peak, mjesto koje turisti po pravilu prvo posjete. Do vrha se dolazi tramvajem iz 19.vijeka, a sa vrha se pruža pogled na oblakodere i Viktorijin zaliv kao sa razglednice. U blizini je i Soho, kraj poznat po elitnim restoranima i klubovima. Na ostrvu se nalazi i Ocean park, zabavni park sa ogromnim akvarijumom i velikim brojem rijetkih životinja, poput džinovskog pande. Periferija grada je zadržala tradicionalni kineski izgled, a Hong Kong čini i nekoliko manje naseljenih ostrva, od kojih je najveće je Lantau. Nekada su se tu nalazila samo ribarska sela, a danas ona predstavljaju turističku atrakciju, zajedno sa žičarom sa staklenim dnom kojom se može doći na ostrvo, Disneyland-om, statuom džinovskog Bude, PoLin manastirom itd.

 

(N.N.)