Biznis 30.12.2022.

TOP 10: Pogledajte listu najbogatijih ljudi na prostoru bivše Jugoslavije

ČITANJE: 1 minuta

Beogradski list Nedeljnik je objavio listu najbogatijih osoba na prostoru bivše Jugoslavije, a na prvom mjestu je Dubravko Grgić kojeg zovu “Kralj osiguranja”.

Grgić je na čelu velike hrvatske grupacije osiguravajućih kuća Agram, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 2,8 milijardi eura. Najveći je dioničar u spomenutoj grupaciji, a u medijskim izvještajima često ga se opisuje kao čovjekom koji mnogo radi.

Mediji su također izvještavali o njegovim navodnim sumnjivim poslovima za koje se tvrdi da je na osnovu njih stekao veliko bogatstvo.

Grga, kako ga još zovu, rođen je 1957. u Mostaru, a školovao se u Ljubuškom i Zagrebu u kojem je završio Pravni fakultet.

Ima i advokatsko društvo “Grgić i partneri”, a u njegovoj zvaničnoj biografiji je navedeno da je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici izabran za profesora na Katedri za građansko pravo za nastavni predmet Pravo osiguranja.

Internetsko izdanje Nedeljnika je objavilo kojih deset osoba su najbogatije, a inače lista sadrži 100 najbogatijih osoba na prostoru bivše Jugoslavije. Poslije Grgića na listi su:

Miodrag Kostić (MK Grupa, 2,7 milijardi eura, Srbija);

Miroslav Mišković (Delta Holding, 2,7 milijardi eura, Srbija);

Silvio i Robert Kutić i Izabel Jelenić (Infobip, 2,5 milijardi eura, Hrvatska);

Mate Rimac (Rimac grupa, 2,2 milijarde eura, Hrvatska);

Emil Tedeski (Atlantic grupa, 1,6 milijardi eura, Hrvatska);

Petar Matijević (MI Matijević, 1,5 milijardi eura, Srbija);

Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović (Mozzart, 1,3 milijarde eura, Srbija);

Dragan Šolak (United Group, 1,3 milijarde eura, Srbija);

Mile Ćurković (Plodine, 1,3 milijarde eura, Hrvatska).

Kako je navedeno, listu su sačinili stručnjaci dvije renomirane konsultantske kompanije, koji rade na berzi u New Yorku, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: bogatstvo