Magazin 24.06.2021.

TRAJE DO 27. JUNA: Festival amaterskog teatra u Laktašima okupio pozorišta iz regiona

ČITANJE: 4 minute

Šesnaesti internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2021 počinje danas i trajaće do 27. juna 2021. godine u JU „Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši.

Svečano otvaranje festivala biće upriličeno večeras u 18 časova, u Velikoj sali JU „Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, premijerom predstave „Au što je to dobar posʼo” Dramskog studija „Daske”, u režiji Ognjena Todorovića, po motivima teksta Miroljuba Nedovića Rikija, piše Srpskainfo.

– Za razliku od prošle godine kada je festival zbog epidemiološke situacije bio uskraćen mogućnosti da se organizuje po tradicionalnim principima rada, ove godine smo uspjeli zadržati status „internacionalnog” teatra. Iako pandemija još uvijek traje i predstavlja izazov za organizovanje kulturnih manifestacija, popuštanje mjera nam je omogućilo da ugostimo pozorišta iz regiona – rekao je Dalibor Đukić v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje.

Festival je takmičarskog karaktera, a pored domaćina, predstaviće se pozorišne grupe iz: Banjaluke, Velike Plane, Mrkonjić Grada, Tuzle, Gornjeg Milanovca i Beograda.

– Zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova BiH sproveli smo projekat međunarodne kulturne saradnje koji obuhvata organizaciju sedmodnevnih dramskih radionica za mlade iz regiona. Radionice su počele u ponedjeljak i trajaće do 27. juna. Ideja projekta jeste da kroz zajednički rad i druženje učesnici međusobno razmijene iskustva i upoznaju se sa različitim kulturama, njeguju duh tolerancije sa ciljem jačanja multinacionalnog povjerenja i suživota u našoj regiji – naglasio je Đukić.

Polaznicima se kroz glumačke igre, improvizacije, vježbe govora i radionice scenskog pokreta pružaju nova iskustva u ovladavanju i praktičnoj upotrebi osnovnih glumačkih elemenata. Po kružnom principu radionica, četiri voditelja radionica prenose svoje znanje mladima, a rezultati zajedničkog rada biće predstavljeni u vidu javnih prezentacija u revijalnom dijelu programa 16. Internacionalnog festivala amaterskog teatra, Laktaši 2021.

Voditelji radionica su: Renata Agostini profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Kristian Jalžečić, pozorišni reditelj, direktor i umjetnički rukovodilac Divan teatra iz Zagreba, Enes Salković, diplomirani glumac iz Sarajeva i Dragan Sekulić, dimplomirani dramski i audio-vizuelni umjetnik u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Učesnici dolaze iz Zagreba, Kragujevca, Beograda, Trebinja, Bugojna, Dervente, Srpca i Laktaša.

– Pored radionica, novina na festivalu, jeste projekcija nagrađenih filmova studenata 3. godine Filmske i TV režije koju smo organizovali u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Publika će moći da pogleda filmove u subotu, 26. juna u 15 časova u Velikoj sali u našem Centru – objasnio je on.

Na programu se nalaze filmovi „Kuća ima rogove“ u režiji Stefana Tomića, „Kad jutro svane“ u režiji Karmen Obrdalj i „Atanasija“ u režiji Boška Krljaša.

– Festival tradicionalno otvaramo predstavom domaćina, a ove godine Dramski studio „Daske” je pripremio predstavu „Au što je to dobar pos'o” u režiji Ognjena Todorovića, autora Miroljuba Nedovića – Rikija – dodaje.

Sve predstave će biti odigrane u Velikoj sali u JU „Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši.

U revijalnom dijelu programa festivala naći će se završne prezentacije učesnika dramskih radionica, revija nagrađenih filmova studenata 3. godine Filmske i TV režije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i predstava „Samo da vam kažem” najmlađih članova Dramskog studija „Daske”.

Svake festivalske večeri, nakon odigranih predstava, biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandar Vasiljević, student 2. godine Odsjeka za dramaturgiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

– Selektor ovogodišnjeg festivala je Velimir Blanić, vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Od 11 pristiglih prijava, selektor je poštujući pravilnik festivala uvrstio u selekciju predstave koje su bile najbolje u svim svojim aspektima (glumačkim, rediteljskim, scenografskim, kostimskim i drugim rješenjima), te one koje su htjele nešto novo i važno da kažu u svom autorstvu, a koje su u toj namjeri uglavnom i uspijevale – naglašava Đukić.

Saradnja sa regionalnim pozorištima

– Već dugi niz godina organizujemo „Internacionalni festival amaterskog teatra” u Laktašima i kroz uspješnu saradnju sa zemljama regiona njegujemo kulturni diverzitet. Do sada smo ostvarili uspješnu saradnju sa preko 100 pozorišnih grupa iz okolnih zemalja što je znatno doprinijelo razvoju pozorišnog života i van granica naše opštine.

Festival je dobio status tradicionalne manifestacije, te stvorio veliki broj mlade pozorišne publike i ljudi koji su se uključili u sam rad amaterskog pozorišta. Iznjedrili smo mnogo mladih koji su se i profesionalno nastavili baviti pozorišnom umjetnošću i aktivno rade na ovom polju. Takođe, smatramo da je festival odlična prilika za podsticanje dijaloga i razvijanje kulturne interakcije – poručuju organizatori .

Oznake: festival, Laktaši