Magazin 04.11.2016.

Trapavko iz Banjaluke: “Strašni“ klovnovi nisu šala!

ČITANJE: 2 minute

Poznati banjalučki klovn Trapavko upozorava da masovna pojava tzv. “strašnih“ i maskiranih klovnova, koji po svijetu, a i kod nas prepadaju djecu, prave paniku i napadaju prolaznike, može da izazove ozbiljne posljedice kod ljudi, ali i donese negativnu reklamu dobrim, starim klovnovima.

Trapavko za SrpskaCafe ističe da “antiklovnova”, čija je pojava prvi put zabilježena u SAD, može da stvori negativnu sliku kod publike koja ranije nije bila na predstavama pravih klovnova.

– Za pojavu osoba maskiranih u klovnove saznao sam putem medija. Smatram da tu nije riječ o šalama, jer se radi o vrlo ozbiljnim postupcima izlaganja ljudi stresu i povredama („strašni“ klovnovi su nasrtali noževima na ljude u Njemačkoj). S druge strane, pravi i istinski klovnovi su u principu osobe koje će sasvim sigurno izvesti geg bez posljedica za publiku i okolinu, a rezultat svega može da bude samo osmijeh – objašnjava Trapavko.

Iako ga veliki broj banjalučkih mališana već 10 godina poznaje kao Trapavka, pravo ime ovog umjetnika je Aleksandar Cvetić. Po struci je diplomirani ekonomista i rukovodilac distribucije u jednom banjalučkom privatnom preduzeću.

– Ideja da se bavim ovim hobijem je došla slučajno, da ne kažem spletom okolnosti. Da se ne lažemo, u početku mi je cilj bio novac, a danas mi to prije svega donosi zadovoljstvo i sreću što mi je i imperativ – tvrdi Cvetić.

trapavko2

On u šali kaže da ga jedino nisu zvali da nastupa na sprovodima, što znači da je redovan gost i zabavljač na rođendanima, krštenjima, svadbama, promocijama, “tim-bildinzima”, djevojačkim večerima, proslavama punoljetstava, raznim žurkama, novogodišnjim zabavama… Nastupao je i u Narodnom pozorištu Srpske.

– Zovu me gdje god se očekuju osmijeh,vedrina, pozitivna atmosfera i slično. A da bi se postalo klovn, treba prije svega imati vedar duh, harizmu da odišete pozitivnom energijom, da se znate našaliti na svoj račun pred drugima i da vam to ne smeta, da nemate kompleks čime se bavite… Uz to, potrebno je i poznavanje bontona i osnova glume, izvođenja trikova i interaktivnih igara, kao i modeliranje balona – navodi Cvetić.

(srpskacafe.com)