Vijesti 19.02.2016.

Trend smanjenja maoljetničke delikvencije u RS

ČITANJE: 1 minuta
maloljetnici-11
U Republici Srpskoj evidentiran je trend smanjenja maloljetničke delinkvencije, te je prošle godine evidentirano 309 maloljetnih počinilaca krivičnih djela, odnosno oko 14 odsto manje nego godinu ranije.

Dok su u 2012. i 2013. godini evidentirana 556, odnosno 553 maloljetna počinioca krivičnih djela, u 2014. godini taj broj je znatno manji – 359 počinilaca, gotovo 35 odsto manje nego u prethodnom periodu.

Maloljetnici su u Republici Srpskoj prošle godine izvršili najviše krivičnih djela protiv imovine i to 258, od kojih su najčešće krađe i teške krađe – 221, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Najveći broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela ima između 16 i 18 godina, njih ukupno 213, dok je muškog pola 287, a ženskog 22 maloljetne osobe.

U evidentiranim krivičnim djelima devet je onih koja imaju obilježja vršnjačkog nasilja, a najčešći prekršaji su tuča i fizički napad, vrijeđanje, te svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje.

MUP Republike Srpske ističe da će u narednom periodu nastaviti da sprovodi aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, a jedna od mjera je i edukativno predavanje u školama u Srpskoj, gdje su ciljna grupa učenici osnovnih i srednjih škola, roditelji i nastavno osoblje, te rukovodni kadar u obrazovnim ustanovama.

(Agencije)