Magazin 22.10.2022.

Tri bolesti koje češće pogađaju muškarce

ČITANJE: 1 minuta

Stručnjaci u Velikoj Britaniji objavili su izvještaj o zdravstvenom stanju muškaraca koji analiziraju bolesti koje su najrasprostranjenije u svjetskoj populaciji i došli do zanimljivih otkrića.

Prema dosadašnjim saznanjima, tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena.

Problemi sa zubima

Od problema sa zubima pati skoro polovina muške svjetske populacije.

Prethodna istraživanja potvrdila su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

“Gubitak zuba, čest zubni karijes, parodontalne bolesti, sve to ukazuje na povećanu smrtnost kod muške populacije”, navodi se u studiji objavljenoj u  National Library of Medicine, prenosi RTS.

Stomatolozi savjetuju da je sve to moguće spriječiti odgovarajućom higijenom zuba i desni, zdravom ishranom, i redovnim pranjem zuba, minimum dva puta tokom dana, kao i redovnim posjetama stomatologa.

Glavobolja

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnom nivou je glavobolja. Čak 44.000 od sto hiljada muškaraca hronično pati od glavobolje. One mogu biti veoma iscrpljujuće, mogu negativno da utiču na svakodnevni život.

“Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima nervnog sistema, a najnovija istraživanja pokazuju da su muškarci najugroženiji”, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Tuberkuloza je česta bolest koja pogađa mušku populaciju

“Bakterijska infekcija koja se širi kapljično, udisanjem sitnih kapljica kod kašlja ili kijanja zaražene osobe. To je ozbiljno stanje, ali se liječi, a potrebno je utvrditi dijagnozu na vrijeme. Liječenje je fokusirano na jačanje pluća oboljelog”, napominju iz ljekari Nacionalne zdravstvene službe.

Oznake: bolest, Muškarac