Tri terapeuta iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” pozitivna na korona virus

Tri terapeuta iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, koji je specijalizovana ustanova za rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju, pozitivni su na korona virus, saopšteno je iz Zavoda.

Medicinski timovi Zavoda kontunuirano održavaju visok stepen sumnjičavosti prema prisustvu virusa kod pacijenata, kao i osoblja, odnosno sumnjičavost na bilo koji simptom ili znak respiratorne infekcije, ili bilo koji simptom koji se razvija pri prisustvu virusa Covid-19, jer imaju veliki broj pacijenata koji posjeduju faktore rizika, kazali su iz Zavoda.

U Zavodu nije bilo pacijenata zaraženih virusom korona, prenosi N1.

“Što se tiče nemedicinskog i medicinskog osoblja, pojedinačno se javljaju slučajevi gdje su doktor/terapeut/sestra došli do spoznaje da su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona (supružnik, drugi član porodice i sl.) ili su razvili simptome infekcije. U tom slučaju se u saradnji sa HES-om nadležnog Doma zdravlja provode sve propisane mjere”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, 19. juna je potvrđena pozitivnost kod dva terapeuta na Dječijem odjeljenju, nakon čega su obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, terapija je obustavljena do daljnjeg i provedeno je brzo antigensko testiranje kod 40 članova tima koji rade sa ambulantnim pacijentima. Od 40 testiranih članova tima, 39 je bilo negativno, a jedan terapeut pozitivan (potpuno asimptomatski), te je kasnije potvrđen i PCR testom”, navodi se u saopćenju.

Tokom vikenda je urađena inspekcija prostora u kojima se odvija terapija na Dječijem odjeljenju i potvrđeno je da su uslovi epidemiološki povoljni.

Sporadično se na drugim punktovima javljaju članovi tima koji su bili kontakt kontakta. Oni ostaju van procesa rada sve do potvrde negativnosti ili vremenskog perioda inkubacije.

Na lokaciji Trapisti postoje tri trijažna punkta za interne, eksterne i ortopedske pacijente, a popodne takođe radi jedan punkt. U Slatini postoje dva trijažna punkta, a na nivou Zavoda postoji i 12 kontrolisanih ulaza na kojima se mjeri temperature, kontroliše nošenje LZO i radi dezinfekcija ruku.

“Moramo da naglasimo da su najveći saveznici u borbi protiv širenja korona virusa znanje i savjesnost naših timova osoblja Zavoda koje maksimalno, pa i više od toga, poštuje mjere nošenja lične zaštitne opreme i pranja ruku, fizičkog distanciranja i izbjegavanja okupljanja. Takođe, želimo da se zahvalimo pacijentima za poštovanje mjera prevencije virusa Covid-19 kao i za iskazanu podršku”, kazali su iz Zavoda.

(E.M/banjaluka.net)

Počinje sa radom “Bašta kulture”

U srijedu, 8. jula, u Banjaluci počinje sa radom “Bašta kulture”, prva otvorena scena na kojoj će publika moći da gleda predstave domaćih i gostujućih pozorišta. Organizatori najavljuju bogat program koji će trajati dva mjeseca a prvi na scenu izlaze glumci Narodnog pozorišta RS Smiljana Marinković i Bojan Kolopić sa nagrađivanom komedijom “Terapija”. Predstava počinje

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla