Vijesti 29.06.2020.

Tri terapeuta iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” pozitivna na korona virus

ČITANJE: 2 minute

Tri terapeuta iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, koji je specijalizovana ustanova za rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju, pozitivni su na korona virus, saopšteno je iz Zavoda.

Medicinski timovi Zavoda kontunuirano održavaju visok stepen sumnjičavosti prema prisustvu virusa kod pacijenata, kao i osoblja, odnosno sumnjičavost na bilo koji simptom ili znak respiratorne infekcije, ili bilo koji simptom koji se razvija pri prisustvu virusa Covid-19, jer imaju veliki broj pacijenata koji posjeduju faktore rizika, kazali su iz Zavoda.

U Zavodu nije bilo pacijenata zaraženih virusom korona, prenosi N1.

“Što se tiče nemedicinskog i medicinskog osoblja, pojedinačno se javljaju slučajevi gdje su doktor/terapeut/sestra došli do spoznaje da su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona (supružnik, drugi član porodice i sl.) ili su razvili simptome infekcije. U tom slučaju se u saradnji sa HES-om nadležnog Doma zdravlja provode sve propisane mjere”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, 19. juna je potvrđena pozitivnost kod dva terapeuta na Dječijem odjeljenju, nakon čega su obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, terapija je obustavljena do daljnjeg i provedeno je brzo antigensko testiranje kod 40 članova tima koji rade sa ambulantnim pacijentima. Od 40 testiranih članova tima, 39 je bilo negativno, a jedan terapeut pozitivan (potpuno asimptomatski), te je kasnije potvrđen i PCR testom”, navodi se u saopćenju.

Tokom vikenda je urađena inspekcija prostora u kojima se odvija terapija na Dječijem odjeljenju i potvrđeno je da su uslovi epidemiološki povoljni.

Sporadično se na drugim punktovima javljaju članovi tima koji su bili kontakt kontakta. Oni ostaju van procesa rada sve do potvrde negativnosti ili vremenskog perioda inkubacije.

Na lokaciji Trapisti postoje tri trijažna punkta za interne, eksterne i ortopedske pacijente, a popodne takođe radi jedan punkt. U Slatini postoje dva trijažna punkta, a na nivou Zavoda postoji i 12 kontrolisanih ulaza na kojima se mjeri temperature, kontroliše nošenje LZO i radi dezinfekcija ruku.

“Moramo da naglasimo da su najveći saveznici u borbi protiv širenja korona virusa znanje i savjesnost naših timova osoblja Zavoda koje maksimalno, pa i više od toga, poštuje mjere nošenja lične zaštitne opreme i pranja ruku, fizičkog distanciranja i izbjegavanja okupljanja. Takođe, želimo da se zahvalimo pacijentima za poštovanje mjera prevencije virusa Covid-19 kao i za iskazanu podršku”, kazali su iz Zavoda.

(E.M/banjaluka.net)