Magazin 13.09.2015.

Trikovi dadilje: Kako brzo uspavati dijete

ČITANJE: 3 minute
spavanje

Roditelji znaju da je uspavljivanje djece ponekad prava borba. Pojedini savjetuju da ignorišete ako dete uveče plače u krevetu, što nekim roditeljima strašno teško pada.

Dadilja Lusi Šrimpton, inače specijalizovana za djecu do šest godina, tvrdi da ima boljih načina da uspavate mališane, a da to ne predstavlja problem ni za vas ni za njih.

– Ako naprskate dječiju sobu “sprejom za dobre snove”, djeca će se osjećati prijatnije i biće čak uzbuđeni što idu na spavanje – tvrdi Lusi. Ona kaže da je to odličan način da otjerate sva čudovišta ili neke druge strahove, koje djeca najčešće imaju, ali tako da ne pominjete te strahove pred spavanje.

Pa, kako da napravite sprej za dobre snove? Sve je u mašti. Prazna plastična ambalaža sa raspršivačem, u koju ćete sipati malo vode, može da posluži. Ako želite da budete kreativni, možete da nacrtate etiketu koju ćete zalijepiti na sprej.

Ukoliko se vaša djeca bude tokom noći, ostavite sprej za dobre snove pored njihovog kreveta, savjetuje Lusi.

Kada je riječ o djeci kojima predstavlja problem da legnu u krevet, važno je da odlazak u krevet učinite zabavnim.

– Recite svom djetetu da pripremate sendvič, a on/ona je jedan od dodataka. Stavite ih u sendvič, odnosno u krevet, a zatim se pravite da sjeckate i pripremate sendvič tako što ćete ih lagano izmasirati. Kada primjetite da se dijete dovoljno fokusiralo na ovu malu igru, spremno je za spavanje – još samo stavite hljeb, odnosno prekrivač odozgo -objašnjava ona.

– Kada ste smjestili dijete u krevet, pomozite mu da zaspi tako što ćete mu čitati priču tišim, umirujućim glasom, toliko sporo kao da ćete ga hipnotisati – savjetuje Lusi.

Ona savjetuje da čak ponovite nekoliko rečenica, pospano i zijevajući.

– Kada vas dijete vidi da zijevate, i ono će početi da zijeva, a to je već nešto – dodaje dadilja.

Kao što, na primjer, preko dana nagradite dijete kada nešto dobro uradi, pomoću sitnih nagrada ga naučite noćnim manirima.

– Ležanje u krevetu u tišini, umjesto buđenja mame i tate, to su maniri kojima možete da ih naučite, baš kao što ih učite da kažu hvala ili molim. Dogovorite se sa mališanima da, ako vas ne probude tokom cijele sedmice, recimo, dobiju neku malu nagradu. Ovaj način zahtjeva da im uputite dosta pozitivnih reči, ali dozvolite djetetu da osjeti razočarenje ako ne zasluži nagradu jer će mu to dati motivaciju za narednu sedmicu – ističe Lusi

Mnogi roditelji misle da ako jedno veče puste dijete da ostane budno do kasno, sutradan će prije zaspati. Lusi tvrdi da to nije tačno.

– Ako pustite da kasno legnu u krevet, vjerovatno će im biti teže da zaspu. Kada prođe vrijeme u koje inače liježemo u krevet, mozak počinje da luči kortizol, zbog čega se cijele noći budimo – kaže dadilja, i dodaje da je najbolje da svako veče liježu u isto vrijeme.

(Mondo)