Biznis 15.07.2022.

Trivić: Od rasta minimalca imaće korist samo budžetski radnici

ČITANJE: 3 minute

Plate moraju rasti u skladu sa tržištem. Svako forsiranje političkim i administrativnim putem nas dovodi u tešku situaciju.

Ovo je poručeno na vanrednoj konferenciji za štampu Unije udruženja poslodavaca uoči sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, prenose Nezavisne.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske, rekao je da najniža plata u Srpskoj nije 650 KM, već se onda uvećava za minuli rad, troškove prevoza i sve ostalo i ona je oko 900 KM.

Kazao je da sindikat nije izašao sa prijedlogom iznosa za najnižu platu i da poslodavci ne znaju koji su to konkretni zahtjevi osim povećanja minimalca.

– Neprijatno mi je što smo ovu konferenciju morali sazvati, ali prozivanja da poslodavci imaju pare, a neće da povećaju plate nas je natjeralo na ovo. Ovo je prevashodno politički pritisak od strane sindikata da se oni bore za radnička prava, a suština je da se povećanjem plate povećavaju budžetski prihodi i od toga samo imaju koristi radnici u javnom sektoru – rekao je Trivić i dodao da je jedino Republika Srpska za šest mjeseci dva puta podizala minimalnu platu, a sada želi i treći put.

– Dva povećanja u zadnjih šest mjeseci nas dovodi u situaciji da nemamo normalno poslovanje. Sve izvozne kompanije imaju planirane poslove na osnovu neplanirane plate, a već imamo informacije da neke strane kompanije idu odavde zbog ovakve situacije. Plate u javnom sektoru od početka godine porasle su do 20 odsto, ali rasle su djelimično i u realnom – istakao je Trivić i dodao da postoje dvije vrste kompanije kod nas, one koje dižu sve plate, i one koje dižu samo najniže, što direktno utiče na radnike u tim firmama.

– Svi vodovodi, komunalci i saobraćajna preduzeća se dovode u finansijske probleme. Plate moraju rasti u skladu sa tržištem. Svako forsiranje političkim i administrativnim putem nas dovodi u tešku situaciju. Evo neka odrede da plate budu 3.000 KM, ali neka snose posljedice za tu odluku. Neka oni plaćaju sve što ide uz to – rekao je Trivić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Srpske kazao je da je Unija uradila analizu u prethodna dva dana kako se izračunava najniža plata u regionu i kod nas.

– Praksa u svijetu je da učešće najniže plate ne bude više od 50 odsto učešća u prosječnoj plati, a mi smo na 58 odsto. Jedino Crna Gora ima veću, ali oni su napravili izmjene poreza na dohodak, i oni su iz ovog sistema izbacili zdravstveno osiguranje -rekao je Aćić.

Naveo je da je osnovna teza poslodavaca da je ovo potencijalno povećanje koje se desilo na 650 KM najbliže populizmu i da nije cilj rast plate već rast budžetskih prihoda .

– A kod nas je to 280 miliona KM, sve ono što smo mi stvorili ide ka onima koji to ne stvaraju već primaju platu iz budžeta. Radnici u privredi nisu bili uključeni u podršku koji je dala država. U ovom trenutku imamo najveće učešće najniže plate u prosječnoj plati a najmanji GBT i iznosi 5.207 dolara po glavi stanovnika – istakao je Aćić i naveo da će rast najniže plate vratiti sivu zonu kod nas te da je za očekivati da jedan određeni dio radnika ući u ovu zonu.

(A. S.)