Magazin 25.11.2021.

Trivić: Utvrđeni strateški ciljevi obrazovanja odraslih

ČITANJE: 2 minute

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi u ovom, kao i integralnom sistemu obrazovanja.

Ti ciljevi su, kaže Trivićeva, usmjereni na unapređenje obrazovanja odraslih, odgovore na potrebe tržišta rada i pojedinaca za novim zanimanjima i vještinama, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje, povećanje vrijednosti ljudskog kapitala i mogućnost socioekonomskog razvoja Republike Srpske.

– Osim toga, ovim zakonskim rješenjima omogućava se fleksibilniji sistem obrazovanja odraslih i njegova veća dostupnost, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima na ostvarenju navedenih ciljeva – rekla je Trivićeva obrazlažući Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih na sjednici Narodne skupštine.

Ona je dodala da je Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih usklađen sa Strategijom obrazovanja odraslih za period 2021. do 2031. godina, kao i sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti: Polovina građana Srbije sa srednjom školom, petina sa osnovnom
Trivićeva je navela da su razlike između Nacrta i Prijedloga zakona nastale kao rezultat rasprave narodnih poslanika, zatim prijedloga, primjedaba i sugestija koje su iznesene na javnim raspravama, kao i dostavljenih prijedloga organizatora obrazovanja odraslih.

Prijedlogom zakona izmjenjen je član 13. i definisano da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole koje podnesu zahtjev za upis u Registar organizatora obrazovanja odraslih.

Obrazovanjem odraslih mogu se baviti i druge obrazovne ustanove kojima se daje mogućnost da obavljaju obrazovanje odraslih, a moraju da ispunjavaju materijalne, kadrovske i druge uslove u skladu sa važećim pedagoškom standardima i normativima za program za koji traže odobrenje.

– Takođe, propisano je da se ispunjenost uslova za izvođenje formalnih programa obrazovanja odraslih utvrđuje neposrednim uvidom komisija koju imenuje ministar – pojasnila je Trivićeva.

Ona je napomenula da će, uz nova zakonska rješenja, obrazovanjem odraslih moći da se bave svi organizatori obrazovanja odraslih uz uslove koji su propisani, kao i uz pojačane kontrole pri ogranizaciji i realizaciji različitih programa ovog obrazovanja.

(Srna/A.M.)