Biznis 22.01.2022.

TRŽIŠTE NESTABILNO: Bitkoin zabilježio najnižu cijenu u posljednjih šest mjeseci

ČITANJE: 1 minuta

Bitkoin je pao u produženoj rasprodaji kriptovaluta na vrijednost od 38.000 američkih dolara što je najniža cijena u posljednjih šest mjeseci.

Najveća valuta potonula je u petak čak 8,7 posto, što je označilo trodnevni pad. Više od 236.000 trgovaca zatvorilo je svoje pozicije u posljednja 24 sata, uz likvidacije u ukupnom iznosu od 867 miliona američkih dolara, prema podacima Coinglass-a, platforme za trgovanje fjučersima kriptovaluta i informacijske platforme.

Druge kriptovalute su na sličan način završile u minusu jer su investitori odbacili rizične opklade u nestabilnoj sedmici za globalna tržišta. Eter je pao ispod 3.000 dolara, što predstavlja pad od čak 11 posto, dok su Solana, Cardano i Binance Coin također oslabili.

Bitkoin je pretrpio težak početak godine i cijene su pale za više od 40 posto u odnosu na vrhunac s početka novembra. Digitalna imovina je posebno pretrpjela posljednjih dana zbog šire prodaje tehnologije, rastućih regulatornih prijetnji i zabrinutosti oko pooštravanja monetarne politike SAD-a.

Regulatori u Velikoj Britaniji, Španiji i Singapuru ove sedmice su predložili pooštravanje pravila o promociji kriptovaluta neiskusnim investitorima, dok je ruska centralna banka u četvrtak predložila potpunu zabranu kriptovaluta.

(N.S)

Oznake: bitkoin