Tržiste “selfija” vrijedi stotine miliona dolara

Selfie

Selfie

U današnjem svijetu nezajažljivih potrošačkih navika i potreba za potvrdom u očima drugih koja se prije svega upražnjava putem društvenih mreža, kultura selfija zaslužuje da bude tretirana kao posebna komercijalna aktivnost.

Američki časopis Fjužen (Fusion) je ovu ocjenu potkrijepio konstatacijom da tržište selfija danas vrijedi na desetine, ako ne i stotine miliona dolara.

“Selfi” stimuliše postojeće aktivnosti ali takođe dovodi da kreiranje novih tržišta, navodi časopis.

Gigant Epl se pridružio selfi kulturi uvrstivši u svoju ponudu najnovije modele ajfon6 modifikujući fleš kako bi se olakšalo autofotografisanje naročito noću ili u zamračenom prostoru.

Ekonomija selfija takođe obuhvata i raznovrsna pomagala prilikom fotografisanja samog sebe, kao što je selfi držač. To je bio omiljeni božićni poklon Amerikanaca 2014, prodat u više od 100.000 primeraka tokom praznika.

Ali, postoji takođe ekonomija softvera i aplikacije selfija, kompjuterski alati koji omogućavaju poboljšanje kvaliteta slike ili igranje sa autoportretom prije postavljanja na neku društvenu mrežu.

Postavljenje selfija na društvenim mrežima je postala važna aktivnost jer potreba za dopadanjem je oduvek postajala, ali se izražavala na ražličite načine.

Na sajtu Dženeral Esembli postaji čak onlajn kurs o upravljanju selfi fotografisanjima.

Selfi je razvio čak i kritičku misao i njemu su posvećene knjige, članci i eseji.

Ukoliko se uzmu u obzir sva pomagala, softveri, usluge i intelektualne i umjetničke rasprave, selfi nije samo novi vid kulture već i tržište koje vrijedi na destine ako ne i stotine miliona dolara, zaključuje magazin.

(Agencije)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i