Magazin 23.09.2015.

Turistički hit: Etno selo “Ljubačevo” privuklo više od 6.000 posjetioca sa svih strana svijeta

ČITANJE: 2 minute
LJUBACKE DOLINEEtno selo „Ljubačke doline“ nadomak Banjaluke za pet mjeseci posjetilo je više od 6.000 turista sa šest kontinenata.

Muzej na otvorenom koji se nalazi u Ljubačevu, u neporednoj blizini puta Banjaluka – Kneževo, sa više od 30 objekata različite namjene, više od 5.000 eksponata i isključivo domaćom kuhinjom, oduševio je mnogobrojne turiste, ali ponajviše Slovence.

Vlasnik etno sela Nedeljko Branković kaže da nema dana kada u etno selu nema bar jedan  turista iz Slovenije.

– Moram priznati da su oni podjednakom broju bili naši gosti kao i Banjalučani. Ono što me je posebno iznenadilo i obradovalo je što smo imali posjete sa šest kontinata. Imali smo i žute, crne, bijele i Australiju i Južnu Ameriku, nedavno nam je bio turista iz Portorika, kao i djevojka sa Havaja i zaista sam
ponosan na to- kaže Branković.

On kaže da većina turista informacije o ovom etnu selu i Banjaluci dobija putem interneta, ali i po preporuci.

– S obzirom da su nam pored djece stranci druga ciljna grupa, jer njima želimo da pošaljemo što ljepšu sliku o nama, često sam razgovarao sa njima, upoznavao ih sa našom kulturom i običajima, a onda naravno i pitao kako su čuli za nas. Interesantno, uvijek bi rekli da su nas našli putem interneta ili po preporuci. Kada takve stvari čujete, onda znate da ste za ovaj kratak period zaista uspjeli mnogo da ostvarite- dodaje Branković.

– Od aprila do danas prodali smo oko šest hiljada ulaznica, s tim što je još sigurno nekoliko hiljada ljudi koji su ušli, a nisu platili ulaz. Inače, mještani  i djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz, kao i organizovane grupe koje dolaze na ručak, a čestim posjetiocima dijelimo i porodične gratis ulaznice – ističe Branković.

Pored 30 objekata koji čine kuće, ambari za žito, mlječar, košana za kukuruz,
štala, čobanska koliba, šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci i kačara, nedavno je etno selo obogaćeno sa još nekoliko konaka, koji služe za prenoćište turistima.

– Unutrašnjost konaka je rustikalna, a prilagođena savremenom čovjeku. Pored konaka ubacili smo i nove eksponate. Nedavno smo dobili vršalicu za žito na
ručni pogon koja je rijetkost da se vidi i na slici, a kamoli uživo. Među 5.000 izloženih eksponata postoji mnogo njih koji ne mogu da se vide ni u jednom muzeju u BiH – navodi Branković.

SFRJ ZBIRKA

LJUBACKE DOLINE KAFICLJUBACKE DOLINE(Banjaluka.net)