Biznis 28.11.2020.

TURIZAM NA GUBITKU: U Srpskoj u oktobru upola manje gostiju nego lani

ČITANJE: 1 minuta

U oktobru ove godine Republiku Srpsku je posjetilo 18.511 turista, što je, u poređenju sa istim mjesecom lani, manje za oko 50 odsto.

U istom periodu ostvareno je 51.734 noćenja ili za 42,3 odsto manje nego u oktobru prošle godine.

Od ukupnog broja posjeta, 14.486 su ostvarili domaći, a 4.025 strani turisti. Među stranim turistima, najviše ih je u Srpsku u oktobru došlo iz Srbije – 2.388 i Hrvatske – 615.

U oktobru ove godine je, u odnosu na septembar, broj dolazaka turista u RS bio manji za 15,8, a broj noćenja za 13,5 odsto, saopštili su iz Zavoda za statsitiku RS.

S druge strane, u Srpsku je za deset mjeseci ove godine došlo ukupno 164.985 turista, koji su, u ovom periodu, ostvarili 474.071 noćenje.

Iz Udruženja radnika u turizmu i ugostiteljstvu Republike Srpske više puta su upozorili da je, zbog posljedica epidemije korona virusa, evidentno da je turistička industrija pred bankrotom, prenosi “Srpskainfo”.

“Bankrot je na pragu jer mnogi hoteli, moteli, turistička naselja, restorani, klubovi, kafići, turističke agencije, prevoznici, zbog rapidno smanjenog prometa nisu u mogućnosti platiti ni osnovne obaveze prema dobavljačima, lične dohotke radnicima, energente, zakup javnih površina, kirije, PDV. Samim tim, ne mogu da izmiruju ni obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Realni sektor u RS i BiH je na ovaj način doveden pred kolektivno zatvaranje firmi u oblasti turizma”, poručili su iz ovog udruženja.

Predsjednik Vlade RS se prije par dana sastao s predstavnicima Privredne komore RS i udruženja hotelijera i turističkih organizacija, a na sastanku je razgovarano o mjerama podrške hotelijerima i turističkim agencijama u RS, čije poslovanje trpi gubitke usljed pandemije virusa korona.

(N.S/ Banjaluka.net)